Vác

Rétvári: 574 millió forint állami támogatásból épül fel az 56 férőhelyes váci bölcsőde

Vác deákvári városnegyedében, a Bauer Mihály utcában tartott sajtótájékoztatón jelentette be Rétvári Bence országgyűlési képviselő, hogy a 2018-ban elnyert 334 millió forint állami támogatást a kormány 240 millió forint pluszforrással egészítette ki, hogy felépülhessen a jelentős lakossági igényt kiszolgáló 56 férőhelyes bölcsőde.  

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy nem először állnak ezen a helyszínen, ugyanis néhány évvel ezelőtt még Fördős Attila polgármesterrel, Pethő Tibor alpolgármesterrel és Mokánszky Zoltánnal, a körzet önkormányzati képviselőjével együtt jelentették be, hogy a bölcsőde építését 334 millió forinttal támogatja az állam. – Akkor az a jó hír az volt, hogy előbb-utóbb elindulhat itt a bölcsődének az építése – mondta.

Majd azzal folytatta, hogy szerencsére Vácon, de főleg a deákvári városrészen, mint ahogy az országban is, egyre több a gyermek.  A kormány igyekezett minél több forrást biztosítani, hogy bölcsődék épülhessenek.

  • Így tudott pályázati forrásból Vác is 334 millió forintot megnyerni. Ugyanakkor azóta folytatódtak a tervezések, a város vezetésének az összetétele is megváltozott, és jó pár hónappal ezelőtt jelezte az önkormányzat, hogy ez a bölcsőde tényleg meg tudjon valósulni, ahhoz 72 százalékkal magasabb összegre, plusz 240 millió forintra van szükség. Így nem 334 millió forintból, hanem 574 millió forintból valósítható csak meg ez a bölcsőde – ismertette Rétvári Bence.

A város országgyűlési képviselője kiemelte:

– A kormány számára is fontos, hogy ahol a városok, a települések szeretnének a családok számára újabb napközbeni gyermekfelügyeleti lehetőséget biztosítani és megvannak a tervek, vagy már jelentős mértékű megnyert pályázati támogatás is áll mögöttök, akkor semmiképpen ne kelljen az építőipari árak emelkedése miatt ezeket a terveket lemondani. Vácon pl. a leendő bölcsőde 56 kisgyermek számára biztosítja az elhelyezést – mondta Rétvári Bence.

Szólt arról is, hogy ha szülő a gyermek 3 éves kora előtt már vissza szeretne menni dolgozni, akkor ezt – fél éves kortól – megteheti, hiszen a gyermeknevelési támogatás is jár és a munkabért is meg tudja  munkával szerezni.

  • Az ez irányú jogszabály-módosítások már évekkel ezelőtt megszülettek, de hiába a jogi lehetőség, hogyha nincs egy bölcsőde, ahol a gyermeket napközben el tud lenni. Ezért fontos ennek a négy csoportos bölcsődének az építése, 56 kisgyermek napközbeni ellátása, és mindemellett másfél tucat váci munkavállaló számára munkalehetőséget is biztosít – húzta alá.

Rétvári Bence örömét fejezte ki, hogy a beruházás a korábban nyilvánosságra hozott tervek szerint valósul meg.

  • Bízunk benne, érezni fogják a váci polgárok, hogy mindenki – politikai színezetre tekintet nélkül – azon dolgozik, hogy a váci gyerekek számára biztosított legyen a bölcsődei elhelyezés lehetősége, amire igen nagy igény van. És abban is bízunk, hogy ez most már előbb-utóbb biztosan megvalósul – tette hozzá a város országgyűlési képviselője.

Kiss Zsolt alpolgármester köszönetét fejezte ki Rétvári Bencének, hogy jelen lehet ezen a sajtótájékoztatón, melyet a város országgyűlési képviselője hívott össze.

A váci politikus bevezetőjében köszönetet mondott mindazon személyeknek, akik áldozatos munkája eredményeként létrejöhetett a projektindító sajtótájékoztató.

Majd arról beszélt; 2016-ban döntött úgy az önkormányzat, hogy részt vesz egy bölcsőde építési pályázaton, melyre 2017 októberében érkezett a pozitív válasz, hogy sikeresen szerepeltek. Vác 334 millió forint támogatást nyert.

  • Következő évben, 2018-ban megérkezett a pénz is, amit nagy örömmel fogadott az akkori városvezetés. Ezt követően megkezdődött a közbeszerzési eljárás, melynek keretében kiderült, hogy sajnos a rendelkezésünkre álló összeg kevésnek bizonyult. Ezért feltételes közbeszerzés keretében sikerült megtudnunk a pontos összeget, amelyből ez a projekt kivitelezhető. Ennek az összegét a győztes pályázat alapján 574 millió forintban állapították meg. Ekkor fordultunk Rétvári Bence országgyűlési képviselő úrhoz, illetve a kormányhoz, hogy kérjük a szükséges forrás előteremtését, mely 72 százalékos ráemelést igényel, egészen pontosan 240 millió forint plusztámogatást – ismertette Kiss Zsolt alpolgármester.
    – Nagyon örülök, hogy erről a támogatásról nem olyan régen a kormányzat döntött, és ezt Vác városa megkaphatja. Ezáltal minden akadály elhárul az elől, hogy ez a projekt megvalósulhasson. Annál is inkább, mert az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy Vác városát egyre többen választják lakhelyüknek, 2200 fővel nőtt a lakcímnyilvántartás alapján az elmúlt években Vác lakosságának létszáma. Ez is azt igazolja, hogy egyre élhetőbb, egyre szebb városról van szó, egyre többen jönnek ide hozzánk és egyre nagyobb szükség van egyébként a családoknak, a gyermekeknek az elhelyezésére. Ezért is örülök külön ennek a projektnek, hogy végre Vácon egy bölcsőde építéséről számolhatunk be közösen – hangsúlyozta a város alpolgármestere.

Befejezésül Kiss Zsolt elmondta, hogy 574 millió forint állami támogatásból megépülő bölcsőde megvalósításához az önkormányzat a 2800 négyzetméteres területtel és a közművek kiépítésének költségeivel járul hozzá saját forrásból.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...