Dunakeszi

Öt méter mélyen fúrnak át a Kossuth Lajos utca alatt

Végéhez közelít Dunakeszin a tóvárosi csapadékcsatorna-építés, amelyben az egyik legnagyobb szakmai kihívást a Kossuth Lajos utca alatt 5 méter mélyen átvezető 24 méteres csatorna kiépítése jelenti a Kolozsvár utca és a Huszka Jenő utca között.

Az utolsó száz méteren nagy precizitást igénylő, átsajtolásos megoldást alkalmaznak a nem mindennapi munkát végző szakemberek.

Tavaly, szeptember első napjaiban kezdtek hozzá a közel egy kilométer hosszú csapadékcsatorna építéséhez, amely a legkritikusabb helyről, a Toldi-Dombliget lakóparkban lévő Huszka Jenő utca mélypontjáról gyűjti össze a vizet egy meglévő befogadóba, ami a Tisza utcától a Kolozsvár utcáig tart – magyarázta a helyi sajtó képviselőinek adott nyilatkozatában Hegyi Márton, a kivitelező Penta Kft. projektvezetője a május 21-i bejáráson, amelyen Dunakeszi polgármestere is megtekintette a munkálatokat.

A csatorna százméteres szakasza 1 méter átmérőjű, a további szakasz pedig 80 centis betoncső, a rákapcsolódó víznyelőkkel, folyókákkal. Az építés – a tervező által kijelölt nyomvonal – több helyen érintette az előkertek eredeti állapotát, és a kocsibeállókat, melyeket azonban a kivitelező és az önkormányzat a városi főkertész irányításával helyreállítanak.

Hegyi Márton elmondta, hogy a munkaterület átadásának határideje augusztus, de minden bizonnyal a vállalt határidőnél jóval korábban végeznek a kivitelezéssel.

  • Már csak ez a 100 méter hosszú csatorna hiányzik az összekötéshez a Huszka Jenő utca és a Kolozsvár utca között. Ezt a Kossuth Lajos utca és a szervizút alatti úgynevezett átsajtolással oldják meg, ami 5 és fél méter mélyen valósul meg – ismertette a projektvezető.

Hegyi Mihály elmondta, hogy az átsajtolásos technológiát azért alkalmazzák, hogy a Kossuth Lajos utca forgalmát egy percre se kelljen leállítani.

A szakmai megoldás lényege, hogy a fúrás, az átsajtolás kiinduló helyét tíz méternél hosszabb acéllemezekkel építették ki, amelyek legalább 4 méter mélyen behatoltak a földbe. A szakemberek ebből a munkatérből kiindulva kezdték el kiépíteni a 2×12 méter hosszú „dunakeszi csalagutat”, melyben előbb átsajtolják, átfúrják az egy méter átmérőjű acél védőcsövet, melyen majd átvezetik a 80 centis vízelvezető csatornát.

A nagy szakmai kihívást jelentő munkálatokat megtekintette a város polgármestere és a körzet önkormányzati képviselője, Sipos Dávid alpolgármester is.

Dióssi Csabát a Penta Kft. tulajdonosa, Nagy Gábor tájékoztatta a kivitelezés állapotáról, ismertette az átsajtolásos technológia szakmai megoldásának feltételeit. „Nagyon precíz, pontos előkészítést és kivitelezést kíván a szakemberektől, hogy a két irányból megkezdett fúrással középen centi pontossággal találkozzanak” – mondta a nagy tapasztalattal rendelkező szakember.

A gépészmérnök végzettségű Dióssi Csaba polgármesterben felülkerekedett a szakmai kíváncsiság, aki lement a mélyben dolgozó műszaki szakemberekhez, hogy közelről vegye szemügyre a kivitelezés egyik legfontosabb fázisát.

A polgármester a bejárás után arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a Tóvárosban és a Huszka Jenő utcában élők számára rendkívül nagy jelentősége van a csapadékvíz-elvezető csatorna kiépítésének.    

„Aki esős időben látta a Toldi lakópark helyzetét, hogy térdig érő vízben álltak a lakók meg a járművek, az tudja, hogy ez borzasztóan fontos beruházás. Mióta megépült a lakópark, a mélypontról a vizet sehogy sem lehetett elvezetni. Most egy állami pályázaton nyertünk 300 millió forintot, melynek köszönhetően az új csatornát össze tudjuk kötni a meglévő városi csapadékelvezető rendszerrel. Nagyon érdekes műszaki megoldás az átsajtolás, amit azért alkalmaznak, hogy ne kelljen leállítani a Kossuth Lajos utca forgalmát. Már nagyon közelít a befejezéséhez ez a beruházás” – jelentette ki Dióssi Csaba.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a városban egyébként sok olyan kisebb terület van, ahol gondot okoz még a csapadékelvezetés, ezeket folyamatosan számolják fel.

  • De mindig keletkezik újabb és újabb, ezért volna fontos, senki ne engedje ki a telkéről a csapadékvizet. Ha csak néhány házból kezdik is kiengedni, akkor egészen megváltoznak a viszonyok, és olyan helyeken is, ahol évtizedekig nem volt gond, új probléma keletkezik – hangsúlyozta a polgármester, aki szorgalmazta, hogy az ingatlantulajdonosok építsenek szikkasztót.

    ***
    Dunakeszi Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Pénzügyminisztériumáltal a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás című kiíráson a Tóváros és Toldi lakópark csapadékvíz elvezetése című projekttel.

A 352,94 millió forintos fejlesztést a Pénzügyminisztérium 300 millió forinttal támogatja.

Szerzdődésszám: PM CSAPVÍZGAZD 2018/6

A kivitelezési munkálatokat a Penta Kft. végzi.

A fejlesztés várhatóan 2021. október 31-én ér véget.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...