Kultúra

Elkészült a Dunakeszi Helytörténeti Társasjáték

Lakóhelyünk történetének megismertetésében fontos szerepet tölt be a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény s annak vezetője, dr. Kerekes Dóra történész. Szerkesztésében ezidáig két helytörténeti mesekönyv jelent meg az óvodás és iskoláskorú gyermekek számára.

A sorozat folytatásaként elkészült a Sétáljunk együtt Dunakeszin – Helytörténeti társasjáték, melynek bemutatójára a közelmúltban került sor Dióssi Csaba polgármester hivatali irodájában.

– Sok minden készült már városunkban, de a településről szóló társasjáték még nem – mondta a városvezető. – Nagyon örülök ennek, mert minden eszköz, amivel közelebb tudjuk hozni a lakosságot a városhoz, az jó dolog. Amikor Kerekes Dóra megkeresett ezzel az ötlettel, egyetértettünk abban, hogy ezzel a társasjátékkal több gyermeket tudunk megszólítani, mint egy, évente megrendezett, egyébként fontos helytörténeti vetélkedővel.

 

Ezt követően szimbolikusan átadott egy társasjátékot Faith Évának, a DÓHSZK óvodai intézményegység szakmai igazgatójának azzal a megjegyzéssel, hogy ezt követően az 52 óvodai csoport mindegyike megkapja majd a társasjátékot.

  • Az alapötlet az volt, hogy felnőtt és gyermek egyaránt szeret játszva tanulni – fogalmazott Kerekes Dóra. – A készítés során ismerősökkel, barátokkal, óvónőkkel közösen alakítottuk a társasjáték végső formáját és tartalmát. Van benne kártyacsomag az 5-7, a 8-11, a 12-13 éveseknek, és egy a 14 éven felülieknek. Az ezekben olvasható kérdésekre a válaszok megtalálhatók a két mesekönyvben, de megoldó kulcsot is tartalmaz a játék. A játékszabályokat úgy alakítottuk ki, hogy a játékosok a tudásuk mellett a türelmüket is próbára teszik.

Elmondta még, hogy olyan negyedik osztályosokkal játszotta elsőként a játékot, akiknek korábban 12 helytörténeti foglalkozást tartott, így nagyon jól tudtak válaszolni a társasjáték kérdéseire. – Ha valaki többet akar tudni városunkról, nagyon jó módszer sétálni a településen. Segítségként létrehoztunk hat útvonalrendszert kérdésekkel, ezt az Actionbound nevű alkalmazással fel lehet tölteni az okos telefonra. A válaszokat is fel lehet tölteni, s a résztvevőknek oklevelet adunk. Jelenleg készül az öt-kilenc éves korosztálynak egy sétafüzet, amely szintén hat sétaútvonalat tartalmaz, de itt a gyerekeknek kreatív feladatokat is meg kell oldaniuk. Erőfeszítéseikért természetesen nekik is jár majd oklevél. 

A társasjátékot meg lehet vásárolni a helytörténeti gyűjteményben és a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán. Dunakeszi kártyával az ára 4900 Ft, kártya nélkül 6000 Ft.

Katona M. István     

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...