Dunakeszi

Maradandó szép élményt kínál a dunakeszi nyári tábor

Két év szünet után újra a régi, ám megszépült, impozáns új épülettel gazdagodott Duna-parti nyíltvízi edzőközpont területén nyílt meg az önkormányzat idei nyári tábora. Hétfő reggel vidám gyermekzsivaj töltötte meg a hintával, mini strandfocipályával, játszótérrel, napozóval és még számos praktikus kellékkel felszerelt hatalmas területet. Megnyílt a hét hétig tartó nyári tábor, melyben hetente több mint 200 diák élvezheti a felhőtlen vakáció élményét.

A kötetlen hangulatú megnyitón Dióssi Csaba polgármester kedves szavakkal emlékezett meg a közelmúltban elhunyt, örökös táborvezetőről, a gyerekek nagy kedvencéről, Roska Péterről, akinek emlékét a tábor névadójaként is megőrzi a város.

A nyári tábor népszerűségét jól mutatja, hogy nagyon sok fiatal évről évre visszatér, sőt nem kevesen vannak, akik már gimnáziumba járnak, de a korábbi szép emlékek és élmények hatására szívesen vállaltak segítő szerepet a tábor életében – derült ki abból az oldott hangulatú beszélgetésből, melyet Dióssi Csaba folytatott a fiatalokkal.

A rövid köszöntők és a táborozók programjait szervező és irányító pedagógusok bemutatása után Dióssi Csaba polgármester, Sipos Dávid alpolgármester és Szabóné Ónodi Valéria, a DÓHSZK vezetője a közkedvelt Dunakeszi Szeletem csokival ajándékozta meg a nyári tábor „lakóit”.

Újra vidám gyermekzsivajtól volt hangos a tábor, a fiatalok számára elkezdődtek a programok…

Mi pedig arról kérdeztük a város polgármesterét, hogy a modern épület dunai oldalán kialakított gyönyörű park mellett a keleti oldalon, a nyári tábor területén milyen fejlesztés várható a jövőben?

  • Aki a korábbi években járt itt, az láthatja, hogy a régi épület helyén egy csodálatos új épületközpont került itt kialakításra, melynek a dunai oldalán gyönyörű park fogadja a vendégeket. Az új épület lényegesen nagyobb, mint a korábbi volt, ezért itt a hátsó részen újabb területet csatoltunk az ingatlanhoz, hogy a fiatalok számára minél nagyobb mozgásteret biztosítsunk. Erre a területre is kész terveink vannak – mutat körbe -, de megvárjuk az idei esztendő tapasztalatait, melynek ismeretében alakítjuk ki, és építjük be a területet, megújulva, új játszóeszközökkel várjuk majd a táborozókat jövőre – ismertette Dióssi Csaba, aki köszönetet mondott a tábor új vezetőjének, Rákos Nikolettának és pedagógustársainak, a DÓHSZK csapatának az idei tábor előkészítéséért, szervezéséért. 

Szabóné Ónodi Valériától, a DÓHSZK vezetőjétől megtudhattuk, hogy idén minden turnusra jelentős volt a túljelentkezés.


– Nagyon népszerű a nyári gyermektábor, az első két turnusra 300 fölötti volt a jelentkezők létszáma, de a további 5 turnusra is 220-250 fiatal jelentkezett. A tábor befogadóképessége miatt kénytelenek voltunk korlátozni az igényelt turnusok számát, hogy minden gyerek számára megteremtsük a nyári táborozás lehetőségét. Így vannak, akik hét helyett csak öt hetet, míg mások az öt helyett három vagy két hetet tölthetnek el az önkormányzat nyári táborában, amely nagyon vonzó a gyerekek számára. Voltak, akik nehezen fogadták el, de végül is megértették, fontos, hogy mindenki el tudjon tölteni legalább egy-két hetet a táborban – hangsúlyozta a DÓHSZK vezetője, aki hozzátette: – A nyári táboroztatást 15-16 pedagógus segíti, akik mellet a Család- és Gyermekjóléti Központból az óvodai és iskolai szociális segítő kollégák is részt vesznek a munkában.

Az idei programok is nagyszerű élményt kínálnak a fiataloknak, melyek sorában ott lesz az elmaradhatatlan lovaskocsikázás, lesz bábszínház, mesejáték, kisállat-bemutató, íjászat, kirándulás, uszodalátogatás, megismerkedhetnek a népi fafaragó- és a szövő-fonó mesterséggel, idén sem maradhat el Huzella Péter koncertje, hogy csak néhányat emeljünk ki a gazdag választékból.

A tábor új vezetője, a Bárdos iskola pedagógusa, Rákos Nikoletta, aki számára – mint lapunknak fogalmazott – óriási kihívást jelent a feladat, hiszen egy olyan fantasztikus ember után „örökölte” a karmesteri pálcát, mint amilyen Roska Péter volt.

– Hat nyáron át dolgoztam itt Péter mellett, aki folyamatosan nevelgetett. Mindig azt mondta, „én vagyok a balkeze”. Nehéz lesz őt pótolni, de bízom benne, hogy pedagóguskollégáimmal helyt tudunk állni, és méltóképpen képviseljük az ő szellemiségét, hogy minden gyermek otthon érezze magát. Mindent továbbviszünk, amit a Péter megálmodott, az ő szellemiségében dolgozunk a gyermekekért. Nagyon-nagyon jó úton indult el anno a tábor, és neki semmi más nem volt lényeg, csak az, hogy a gyerekek boldogok legyenek és jól érezzék magukat és minél színesebb programokat kínálni nekik. Pedagógustársaimmal, segítőinkkel ebben a szellemben tevékenykedünk, hogy minden táborozó dunakeszi fiatal számára maradandó szép élményt adjon a nyári tábor – mondta Rákos Nikoletta táborvezető.

Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...