Kultúra

Zenélő Dunakanyar – Nyolcvannyolc kikötőkoncert nyolc településen

A minap véget ért Ipoly Feszt rendezvényein óriási sikere volt a Vác Civitas Szimfonikus Zenekarnak, amely a kemencei templomban Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel közösen tartott nyitókoncerten csodálatos élménnyel ajándékozta meg a közönséget. A Sándor Bence művészeti vezető által dirigált szimfonikusok a legkisebb településekre is elvitték a zene varázsát, most pedig a Dunakanyar nyolc településén 88 kikötőkoncertet adnak.

Az Ipoly Feszt rendezvényein több ezren vettek részt, akiket csodálatos zenei élménnyel ajándékozták meg a Vác Civitas Szimfonikusok művészei. Noha még csak néhány nap telt el a nagy sikerű fesztivált követően, de máris újabb zenei különlegességekkel várják a nagyközönséget. Zenélő Dunakanyar a legújabb műsorkínálatuk. Mit tartalmaz valójában a programsorozat? – kérdeztük Sándor Bencétől.

– A Dunakanyar nyolc településének kikötőjében nyolcvannyolc koncertet adunk. A sorozat címe, Zenélő Dunakanyar, melynek keretében a dunai kikötőkben muzsikálunk. Annyi az érdekessége, hogy ebben a nagy programsorozatban nemcsak a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar működik közre, hanem a Dunakanyar Szimfonikusok is. A Vác Civitas Szimfonikusok a Dunakanyar északi partján, míg Esztergomban, Visegrádon és Dömösön a Dunakanyar Szimfonikusok zenélnek.

– Mit játszanak, mivel várják a zenekedvelő közönséget?

– Kellemes nyári zenei élménnyel szeretnénk megajándékozni a dunai kikötőkbe ellátogató közönséget. Azt is mondhatnám, hogy egy picit könnyedebb hangversenyeket adunk, melyben ezúttal nem a komolyzene kapja a „főszerepet”, hanem a népszerű, közismert populáris dallamok. Ezért – és a helyszínek miatt is – azt javasoljuk a közönségnek, hogy ne a hagyományos koncerthez illő öltözékben, hanem kellemes nyári ruhában jöjjenek, akár a strandról is átlátogathatnak a kikötőkbe. A legfontosabb, hogy élvezzék a zenét, érezzék jól magukat, miközben mi muzsikálunk az ő szórakoztatásukra.

– A szobi új hajókikötőben tartott programismertetőn arról beszélt, hogy fix menetrend szerint tartják a koncerteket.

– Igen, pontos menetrend szerint lépünk fel. Két és fél hónapon keresztül minden pénteken 17 órakor Szobon, 19 órakor pedig Vácon játszunk. Szombaton Zebegény, Nagymaros és Verőce a koncertjeink helyszínei. Vasárnap az Esztergomba, Visegrádra és Dömösre látogató közönség élvezheti a szimfonikusok játékát, mellyel tovább szeretnék gazdagítani a Dunakanyar kulturális kínálatát, amely az utóbbi néhány évben az ország kiemelt turisztikai központjává vált. Szóval, mindenkit nagy szeretettel várunk, élvezzük együtt a zene és a csodálatos Dunakanyar természeti szépségét.

Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...