Belföld

Ingatlanvásárlás Vácon és környékén – Hogyan változtak az árak két év alatt?

Legutóbb a dunakeszi ingatlanok árváltozásairól számoltunk be. Jelen írásunkban a váci és környéki eladó ingatlanok átlagos árait vizsgáltuk meg, két évre visszamenőleg. Összesen hat, a Dunakanyar régiójában található település – Vác, Göd, Fót, Dunakeszi, Verőce és Csörög – használt ingatlanjainak kínálatát figyeltük meg, egy kis kitekintést téve a fővárosi árak felé is.

Árváltozások Vácott a Covid megjelenése óta

Az Ingatlannet.hu májusi adatai alapján 2020 márciusához képest a Vácon eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméter ára a családi házak esetében 6, míg a téglalakások körében 11,7%-kal magasabb. Ez azt jelenti, hogy egy ugyanakkora kertes házért idén májusban négyzetméterenként átlagosan 25 ezer forinttal, a téglaépítésű lakásokért pedig 62 ezer forinttal kértek többet.

Az árak alakulásához a pandémia mellett az otthonteremtési támogatásokkal szemben támasztott követelmények is nagyban hozzájárulnak. 2021 májusában Vácon egy kétgyermekes család egy, a CSOK alapterületre vonatkozó feltételnek megfelelő 50 négyzetméteres lakáshoz 29,8 millió forintos alku előtti áron juthatott.

Gyorsult vagy lassult ez a drágulás?

Az elmúlt 24 hónapban a váci kertes házak árai általában havi ±0-3,5%-ot változtak, egy-két hónap kivételével. 2019-ben és 2020-ban is július és szeptember között drágultak 6% feletti mértékben az eladásra kínált használt házak, így az idei évben is várható lenne ilyen “kilengés” az árak alakulásában.

Ugyanakkor a legutóbbi 3 hónapban leginkább árcsökkenés, de legfeljebb is fél százalék alatti drágulás volt jellemző, így valószínűleg az áremelkedés lecsillapodására, stagnálásra, stabilizálódásra számíthatunk.

Milyen változások jellemezték a környék ingatlanárait?

Ami a családi házakat illeti, a Fóton eladó ingatlanok drágultak a leginkább. Két esztendő alatt ugyanis másfélszeresére nőttek az árak. A főváros agglomerációjában található településen idén májusban átlagosan 180 ezer Ft-tal kerül többe egy négyzetméter, mint 2019 azonos hónapjában.

Vácon szintén jelentős, 32,6%-os áremelkedés jellemezte a kínálatot. 20 és 30% közé tehető a Gödön, illetve Dunakeszin eladó ingatlanok átlagos négyzetméter árának kétévi összes növekménye. Rendre 136, illetve 118 ezer forinttal drágább egy négyzetméter, mint 2 évvel azelőtt. A “Dunakanyar kapujában” a fővárosi drágulási ütemhez hasonlóan alakultak az átlagos árak. Habár a kereslet erős, az árak gyors ütemben nőnek, sőt, február óta Dunakeszin magasabb árak mellett lehet családi házhoz jutni, mint Budapesten átlagosan (természetesen az egyes kerületek között többszörös árkülönbségek is előfordulnak).

A Csörögön meghirdetett kertes házak árai nem változtak jelentős mértékben: összesen ugyan kb. másfél százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni ezekhez az ingatlanokhoz, mint 2019-ben, ugyanakkor ekkora időtávon ezt inkább tekinthetjük stagnálásának, semmint jól beazonosítható árváltozásnak.

Téglalakások árváltozásai

A kertes házak mellett a téglaépítésű lakások átlagos alku előtti árait is figyelemmel követtük. Általánosságban elmondható a vizsgált térségről, hogy az eladó lakások a két éves időtáv alatt kisebb mértékben drágultak, mint a használt házak.

A házak piacán igen erős Dunakeszi kínálati árai a lakások esetében kis mértékben, 3%-kal nőttek 2019 májusa óta. Bár ez az átlagos ár is magasnak mondható, ugyanakkor a fővárosi árszínvonal mögött körülbelül 200-220 ezer Ft/m2-rel elmarad. Májusban a dunakeszi lakásokat 640 ezer Ft/m2-es átlagos áron hirdették, míg Vácott négyzetméterenként kb. 40 ezer forinttal alacsonyabb áron lehetett téglalakáshoz jutni.

Több, mint harmadával drágultak a fóti lakások

A dunakeszi ingatlanokénál mintegy 100 ezer forinttal magasabb négyzetméter árakkal kell számolnia annak, aki Fóton szeretne téglalakáshoz jutni. A Gödöllői-dombság peremén található városban ugyanis az utóbbi két évben 36%-kal drágultak az eladásra kínált lakások, így érve el a jelenlegi 735 ezer Ft/m2-es, igen magas átlagos árukat.

Forrás: ingatlannet.hu

Még szintén érdekelheti...