Sport

Béres Alexandra: le a kalappal Dunakeszi előtt!

– Az ön sportolói hitvallása, hogy a „csoda benned van”. Sportos megjelenése, szép, nőies egyénisége arról árulkodik, hogy önben valóban benne van a csoda. De mindenki másban benne van a csoda? – kérdeztem Béres Alexandrától, aki szerda kora este Dunakeszire érkezett, hogy a nagy sikerű Mozdulj Dunakeszi! szabadidős program keretében több száz lelkes sportbarátnak egy órás edzés tartson a Katonadombon.

– Mindenkiben benne van a csoda, csak az a kérdés, hogy elhisszük-e, előhívjuk-e – válaszolta kedves mosollyal az arcán a népszerű sportember.

– De ehhez kell a sikerélmény, hogy elhiggyük. Nem?

– Nem. Tett kell, a tett után jön a siker. Először mindig tenni kell, dolgozni kell, és akkor lehet sikerélményünk. Aki nem indul el ezen az úton, aki nem dolgozik meg a kitűzött célokért, annak nem lesz sikerélménye. De hogyha teszünk érte, akkor előbb-utóbb mindenképpen jön a siker. Én ezt nyugodtan mondhatom, mert három sportágban voltam magyar válogatott. Tudom azt, hogyha sokat teszünk valamiért, akkor előbb-utóbb az sikerül.

– Valóban, az ön példája ezt plasztikusan bizonyítja, hiszen három sportágban is válogatott volt, fitnesz világbajnokként felért a csúcsra. De az „átlagemberek”, akik nem versenyszerűen sportolnak, nehezen szánják rá magukat a rendszeres mozgásra. Nekik mit tanácsol?

– Szerintem a lényeg az, hogy meglássuk magunkban, számunkra ez fontos. Ameddig ez nem történik meg, ugyanígy telnek tovább a napok, semmi nem fog változni. Azt mindenki belátja, hogy az egészség érték és tenni kellene érte, de nem teszünk. Akkor teszünk, ha belátjuk, hogy nekünk ez fontos. S az a nagy kérdés, hogy miért fontos és ebben nagyon különbözőek vagyunk. Van, akinek azért fontos, mert egészségügyi problémái vannak, van, akinek azért, mert szeretne leadni a súlyfeleslegéből, vagy tetszeni szeretne, van, akinek azért, mert egyszerűen produktívabb szeretne lenni a munkahelyén, van, akinek azért, hogy aktívabban tölthesse szabadidejét a családjával… Mindenkinél ez máshol és máskor jön el. Azonban, ha rájövünk, valamit tenni kellene és onnan, hogy fontossá válik a saját sorrendünkben, akkor kezdünk el ezzel foglalkozni. Ha prioritásként előre kerül, akkor pedig szokásokat kellene kiépíteni, hogy utána ez benne is maradjon. Mert fellángolni nagyon sokan tudnak, tapasztalatból mondom, de hogy évekig egy életmód váltáson végig menjenek, az már kevesebbeknek sikerül.

– Nagy elszántság kell hozzá. Mit érzékel, ön példaképként milyen hatással van a nagyközönségre, az átlagemberre?

– Én ebben szkeptikus vagyok. Vannak hatások, amik érnek minket, de nincs egy csodaedző, ahogy én sem vagyok az, nincs egy csodakapszula, nincs csoda rázógép. Mi magunknak kell odáig eljutni, hogy tennünk kell érte. S megint ugyanide jutok vissza, hogy ez mindenkinek a saját csatája, hogy ezt lejátssza, és hogyha elérkezünk odáig, hogy nekünk ez érték és valamit tennünk kell érte, onnan fog bármi megváltozni.

– Gondolom, mindezt elmondja az edzéseken. Mit lát az arcokon, azonosulnak ezekkel a gondolatokkal?

– Igen. Sokszor megtörténik az előadásokon és az órákon is, hogy kedvet kapnak hozzá. Rájönnek, hogy nem olyan nehéz, ezt ők is meg tudják csinálni és akkor onnan elindul egy folyamat. Ezek a rendezvények csodálatosak, nagyon sok embert rádöbbentenek arra, hogy egy pici odafigyeléssel ez sikerülhet. Elsőre nagy dolognak tűnik, pedig nem olyan nehéz. Csak akarni és csinálni kell. Ez egy nagyon kedves rendezvény, ritkán látni ilyet. Le a kalappal Dunakeszi előtt, főként, hogy ingyenesen látogatható. Ez csodálatos. A COVID-járvány miatt az elmúlt két évben nagyon kevés rendezvény volt, de szerencsére már nagyon sokat visszahoztak, és az egészség fontossága is jobban fókuszba került.

– Milyen korosztály tagjai vannak jelen a rendezvényeken, az edzéseken?

– Örömmel mondhatom, hogy minden korosztály tagjai látogatják az edzéseket. Én azt látom, hogy 70 éves korban is lehet változni. Nagyon sok embert tanítok, sokan járnak az edzéseimre, akik között az fiataltól kezdve a középkorúakon át egészen az idős korosztály tagjai is képviseltetik magukat. Talán hihetetlen, de igaz, 85 éves a legidősebb tanítványom. Ezt csak el kell kezdeni, ez nem egy ördöngösség, csak el kell hinnünk, hogy az, amit tettünk, meg amit ráfordítottunk, az nekünk megéri, mert szükségünk van rá. Az egészségünk mindennél fontosabb. Akik pedig szeretnének bekapcsolódni az edzésekbe azok a www.video.beresalexandra.hu video oldalon találhatnak további edzéseket – ajánlotta az interjú végén a sportbarátok figyelmébe Béres Alexandra.

A kellemes augusztusi estén több száz hölgy és néhány férfi nagy lelkesedéssel kezdte el az edzést a fitnesz világbajnok Béres Alexandra irányításával, akivel együtt mutatta be a gyakorlatokat a Mozdulj Dunakeszi! rendszeres részvevői körében jól ismert Nagy Amarilla gyógytornász-edző. Perceken belül jól érzékelhető volt, hogy nemcsak a nyári melegtől kezdett el pirosodni az elszánt sportbarátok arca a Katonadomb árnyas fái alatt, akik előtt emelem kalapom elszántságukért.  

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...