Sport és turizmus

A hosszú hétvégén számos izgalmas biciklis útvonalat lehet felfedezni vonattal

Az idei első hét hónapban 470 ezernél is több kerékpáros utas választotta a vasutat túrája megközelítéséhez vagy a hazajutáshoz. Az augusztus 20-ai, ünnepi hosszú hétvégén az eddiginél is több utazásra számít a vasúttársaság, ezért országszerte minden kerékpárszállításra alkalmas kocsi közlekedni fog az igények minél zökkenőmentesebb kiszolgálása érdekében. A Balatonhoz és a Velencei-tóhoz közlekedő vonatok kerékpárszállítási kapacitásait szinte teljesen kihasználják az utasok az elővételi adatok alapján, ezért érdemes hazánk többi, kikapcsolódást, kalandot biztosító kerékpárútjait megcélozni a hosszú hétvégén.

A legnépszerűbb kerékpáros célpont a Balaton és a Velencei-tó térsége, azonban azon kívül is több olyan tájegységet érdemes felkeresni biciklivel, melyek legalább annyi élményt nyújthatnak, mint a legnagyobb tavunk környéke. Az ezekre a helyekre közlekedő viszonylatokon, a kerékpárszállító vasúti kocsik kisebb eséllyel válnak telítetté. A turisztikai célú kerékpárszállítási lehetőségekről a MÁV-START honlapján lehet tájékozódni bővebben: Kerékpárszállítás Magyarország turisztikai régióiba | MÁV-csoport (mavcsoport.hu)

Börzsöny, Dunakanyar

A Dunakanyar hazánk egyik legismertebb tája, a Duna-menti kerékpárút is népszerű célpont. A látnivalókat könnyedén el lehet érni vonattal. Jellemzően alacsonypadlós, klimatizált FLIRT és emeletes KISS motorvonatokkal a Nyugati pályaudvarról óránként induló, Vácon át Szobra közlekedő Z70-es zónázó vonatokkal érhetők el a Dunakanyar látványosságai. A vonatokon jellemzően 12 kerékpár szállítható.

  • Kétóránként Metropolitan nemzetközi EuroCity-vonatok is közlekednek, melyeken belföldön is lehet 12 kerékpárt szállítani – ezekre a vonatokra díjmentes kerékpárhelyjegyet is váltani kell, amivel garantált, hogy felfér a bicikli.
  • Csúcsidőben gyorsított vonatok is járnak G70-es jelzéssel, ezekre 5-12 kerékpár pakolható fel.

Börzsöny belső területei is felfedezhetők a Váctól a hegység keleti peremén kanyargó, Diósjenőn és Drégelypalánkon át Balassagyarmatig vezető vicinális járataival. Itt S750-es jelzésű személyvonatok közlekednek, melyeken jellemzően 4-6 kerékpár szállítható a kocsik előterében. Hétvégén azonban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is kapcsolódik egyes vonatokhoz, melyeken már 16 kétkerekű szállítható. A kerékpárszállító kocsi menetrendje elérhető a turisztikai kerékpárszállítási lehetőségeket bemutató oldalon: https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/styles/width_1260/public/upload/kerekpar-75_bdzx_forda_0604.jpg?itok=KMQKLMDm

Nógrádon a várromot lehet megcsodálni, Diósjenőtől pedig a Börzsönyt átszelő erdészeti úton lehet Kemencére kerekezni, ahol lehetőség van kisvasutazásra, majd az Ipoly-menti kerékpáros útvonalon továbbgurulni Szobig vagy Drégelypalánkig. Nagyoroszitól egy, az előbbivel párhuzamos másik völgyön is lehet tekerni, kis kitérővel pedig a „drégeli rom”-hoz is fel lehet kapaszkodni. Drégelypalánkon leszállva az Ipoly-völgyi útvonalon van lehetőség tekerni Szobig, az országhatár vonalát követve, megkerülve a Börzsönyt. Kitérőre van lehetőség a Csitári-kápolnához és forráshoz, vagy Nagybörzsönybe, ahol a Börzsönyt átszelő kisvasútak járataival is lehet utazni. Szobtól pedig vonattal lehet könnyen hazajutni.

Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Még szintén érdekelheti...