Kultúra

Megnyílt a X. Dunakeszi Feszt – A Duna királynője már itt van Deggendorfból

A kellemes őszi délutánon megnyílt a város legnagyobb és legkedveltebb kulturális rendezvénye, a háromnapos Dunakeszi Feszt. A rendezők a koronavírus-járvány okozta kényszerű szünet után idén is tartalmas programokkal várják a nagyközönséget. A korábbiakhoz képest változás, hogy a programok közül vannak, amelyek csak belépődíj ellenében látogathatók, ám a Dunakeszi Kártyával rendelkezők számára minden díjmentes. Akinek nincs, az a beléptető pontnál egy regisztrációval megoldhatja ezt a kérdést. Újdonság az is, hogy a beléptetéskor fel kell mutatni a védettségi igazolványt is, melynek hiányában nem látogatható a fesztivál.

Ahogy kezd alkonyodni, egyre többen érkeznek, akik ezúttal is kedvükre válogathatnak az étel különlegességek és finomságok közül. A felnőttekre és a fiatalokra tartalmas három nap vár.

A péntek esti zenei programra már hangol a CLOUD9+ csapata, őket követi majd az egyik legnépszerűbb hazai „banda”, a WELLHELLO.

A hatalmas sátorvárosban a kiállítók között van a németországi Deggendorf, melynek önkormányzata Dunakeszivel készül kialakítani a testvérvárosi kapcsolatot. A 36 ezer lélekszámú, Duna-parti városból, Renate Wasmeier vezetésével érkezett küldöttség tagjainak nagyon tetszik Dunakeszi. Mint a Dunakeszi Polgár érdeklődésére elmondták: nagyon kellemes, hangulatos városként ismerték meg, a Duna-part lenyűgözte őket. Nagyon sok a két városban a hasonlóság.

A bajorországi város bemutatásaként Renate Wasmeier elmondta, hogy jó nevű a műszaki egyetemük, melyen sok külföldi diák tanul. Deggendorf vonzó a turisták körében, akik közül sokan érkeznek hajóval, míg mások a Dunán evezve fedezik fel a 800 méter magas hegy völgyében elterülő várost. Kedvelt kirándulóhely, télen a síelők „paradicsoma”. A Fekete-erdő kapujaként ismert Deggendorfnak még nincs testvérvárosi kapcsolata. Dunakeszi küldöttsége két éve tett egy bemutatkozó látogatást azzal a céllal, hogy a városunkban tanuló diákok számára németországi partnerrel építsen ki kapcsolatot, hogy a dunakeszi fiatalok nyelvtudásukat csereprogramok keretében gazdagíthassák. Ezt a látogatást viszonozza a németországi küldöttség, akikkel Dunakeszire érkezett Krisztina, a Duna királynője, aki ezt a rangos címet azzal érdemelte ki, hogy igazi lokálpatriótaként a versengő riválisok közül ő ismeri legjobban Deggendorf történelmét, kultúráját, szokásait. – Én szeretem a legjobban a várost – mondta ragyogó tekintettel.

Krisztinának is nagyon tetszik Dunakeszi, nagyon kellemesek a benyomásai, kíváncsi arra, hogy a dunakeszi fiatalokat mi érdekli leginkább napjainkban. – Nagyon várom az esti koncerteket is – mondta búcsúzásként.

Kigyúltak az esti fények, hamarosan kezdődik az első koncert…

Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...