Sport

Két országot érint és a Duna alatt is áthalad szombaton a Duplakanyar Futóverseny

– Két országot érint, három folyót szel át és a Duna alatt is áthalad a Duplakanyar Futóverseny, amelyet szeptember 11-én, szombaton rendeznek meg első alkalommal. A verseny egyik külünlegessége, hogy az indulók a DUNAÚJVÁROS aknamentesítő hajó kürtszavára rajtolhatnak. A hajó egyébként délelőtt 10 órától 18 óráig ingyenesen látogatható a verőcei hajókikötőben. A futóversenyt és a tartalmas kulturális programokat kínáló rendezvényt 20 órakor Radics Gigi koncertje, majd Spigiboy Duna-parti diszkóval zárja.

    A budapesti sajtótájékoztatón Rétvári Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: még soha nem volt közel dupla maratonhosszúságú futóverseny a régióban, és abban is egyedi az esemény, hogy az útvonala egy közműalagúton keresztül a Duna alatt is átvezet. A fővédnök hozzátette: a Dunakanyar vállalkozásainak összefogásából létrejött sportrendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni.

    Katus Attila aerobik-világbajnok, aki a futók rajt előtti bemelegítését fogja levezényelni reggel 9 órakor, arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenynek nemcsak sportértéke van, hanem turisztikai is, hiszen a résztvevők csodálatos természeti környezetben, a Dunakanyarban futhatnak.

    „Sok helyen sportoltam már, de a föld alatt még sosem. Fantasztikus élmény lesz, mindenkit arra biztatok, hogy iktassa be az edzésprogramjába és vegyen részt a versenyen” – fűzte hozzá a korábbi aerobik-világbajnok.

    Szabó Lajos, a szeptember 11-i esemény társszervezője arról tájékoztatott, hogy a verseny rajtja Verőcén lesz. A 10 órakor induló 76 km-es táv – amelyen egyéniben és csapatban is lehet indulni – mezőnye többek között Nagymaros és Zebegény érintésével a szobi vasúti hídon fut át az Ipoly felett Szlovákiába. Innen északi irányba fordulnak a futók és Garamkövesdnél keresztezik a Garamot, majd a Párkány és Esztergom közötti Mária Valéria hídon érkeznek vissza Magyarországra. A Duna jobb partján futva érik el Visegrádot, ahol a Duna-menti Regionális Vízmű közműalagútján haladnak át a Duna alatt, majd Nagymarostól a másik parton futnak vissza a verőcei célba.
Szabó Lajos azt is elmondta, hogy a Duna alatt vezető közel 500 méteres alagútban csak gyalogolva lehet haladni, ezért az alagúthoz érkezéskor mindenkinek rögzítik a futó idejét.

    A rövidtávú 12 km-es egyéni verseny mezőnye két részletben, 8.30-kor és 9.30-kor indul Verőcéről, szintén áthalad a Duna alatt, csak ellentétes irányban, a cél pedig Visegrádon lesz. A résztvevők érmet, a legjobbak serleget kapnak, pénzdíj viszont nem lesz. A nevezési díj a 14 év alattiaknak és a kerékpáros kísérőknek ingyenes, a többieknek 9900 forint.

Katus Attila, Erdélyi Zsolt, Szabó Lajos, Rétvári Bence (Fotó: KesziPress)

A szervezők elmondták: a rövidtávú verseny befutója Visegrádon lesz, ahonnan a versenyzők kiránduló hajóval térhetnek vissza a Duna bal partjára, Verőcére. 

A sportolás, a futás élménye mellett olyan történelmi és szakrális helyekben gyönyörködhetnek a versenyzők, mint a visegrádi vár, Salamon-torony, az esztergomi bazilika és vár, Szobon a Luczenbacher-kastély.

Természeti látnivalók : Dunakanyar, Burda, a Pilis, és a Börzsöny hegység, Duna, Ipoly és Garam folyók.  

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a frissítő- és váltópontok feltöltésére, így a futók ezeken a pontokon banánt, almát, müzliszeletet, csokit, ropit, üdítőt, magnéziumos vizet, kólát tudnak magukhoz venni.  A kezdő és finisher csomagok szintén tartalmaznak erőnléthez szükséges termékeket, valamint pólót, emlékérmet, emléklapot.

A verseny helyszínén, Verőcén – ahol a rajt és a hosszútáv befutója is lesz – egész napos ingyenes érdekes programok várják a családtagokat és az érdeklődőket, így azoknak is érdemes lesz ellátogatni Verőcére, akik nem indulnak egyetlen távon sem.  A verseny különlegessége többek között, hogy az indulók a DUNAÚJVÁROS aknamentesítő hajó kürtszavára rajtolhatnak. A hajó egyébként délelőtt 10 órától 18 óráig ingyenesen látogatható a verőcei hajókikötőben.

Programok: reggeli bemelegítés Katus Attilával, sárkányhajózás, verőcei szüreti felvonulás, délelőtt és délután a Köszönjük Magyarország programnak köszönhetően cirkuszi, és gyermekelőadások, családi programok várják az odalátogatókat. 20 órakor Radics Gigi koncertezik, és a napot Spigiboy zárja egy Duna-parti diszkóval.

A legfrissebb hír, hogy a verseny különböző távjaira közel 500 futó regisztrált.

Bővebb információ: www.duplakanyar.hu

Még szintén érdekelheti...