Egyéb

Elrajtolt az első Duplakanyar futóverseny – képes tudósítás

Mint arról lapunkban több alkalommal is hírt adtunk, három folyót szel át és a Duna alatt is áthalad a Duplakanyar futóverseny, amelyet szeptember 11-én, szombaton rendeznek meg első alkalommal.

Már kora reggel szép számban érkeztek az indulók a régió legnagyobb futógálájára, melynek a rajtja a verőcei sportpályán volt, de előtte Katus Attila aerobik-világbajnok jó hangulatú, ám rendkívül intenzív bemelegítést vezényelt a közel 400 indulónak, akik jókedvvel és láthatóan nagy elszántsággal végezték a gyakorlatokat.

A kellemes reggeli torna után a rajongók elkészítették a kihagyhatatlan közös szelfit és a csoportos képeket Katus Attilával, aki a Dunakanyar Régiónak elmondta: a versenynek nemcsak sportértéke van, hanem turisztikai is, hiszen a résztvevők csodálatos természeti környezetben, a Dunakanyarban futhatnak, amit valamennyi korosztály tagjainak ajánl az egyén fizikai kondíciójának megfelelő terheléssel.   

A bemelegítés után rövid beszédben köszöntötte a futókat dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a Duplakanyar futóverseny ötletgazdája és fővédnöke, aki egyedinek és különlegesnek nevezte a két országot érintő és három folyót átszelő futóversenyt.

– Talán még Európában is egyedinek és különlegesnek számít a Duplakanyar futóverseny, amelynek résztvevői közül többen a közel dupla maraton hosszúságú 76 kilométeres távot teljesítik. Egyedi abban is, hogy a Mária Valéria hídon a Duna fölött, míg a DMRV Zrt. 550 méter hosszú közműalagútjában haladva a folyó alatt vezet a verseny útvonala.

A térség KDNP-s országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a hagyományteremtő szándékkal útjára indított futóversenyen közel félszázan vesznek részt, akiknek nagyon jó sportolást és látványokban gazdag élményt kívánt a gyönyörű Dunakanyarban rendezett futóversenyen. – Ez az egyik legjobb egészségmegőrző program – jelentette ki dr. Rétvári Bence, aki köszönetet mondott Katus Attilának az aktív közreműködéséért. Elismeréssel szólt a futóverseny támogatóiról és szervezőiről, s mindazokról, akik a Köszönjük Magyarország kulturális program szervezésében aktívan közreműködtek.

Grauszmann György, Verőce polgármestere arról beszélt, hogy a település a Dunakanyar kapujaként örömmel ad otthont a verseny rajtjának és a délutáni, valamint az esti kulturális, szórakoztató programoknak. Üdvözölte a verseny életre hívását, amely révén – mint fogalmazott, a Rétvári brandnek köszönhetően az Ipoly Feszt, a Börzsöny Ring, a V4 Fesztivál után a Duplakanyar futóversennyel – a Dunakanyar és a Börzsöny térsége is felkerül a hazai turizmus térképén a Balaton és Tokaj-hegyalja mellé.   

Külön időpontban rajttolt el a 12 kilométeres és a 76 kilométeres táv mezőnye, akiket a Bringabanda csapat tagjai vezettek fel. A két versenytáv résztvevői eltérő időben és oldalról közelítik meg a DMRV közműalagútját, amely Nagymaros vonalában épült ki a Duna alatt.

A 76 km-es távon indulók a szobi vasúti hídon haladnak át Szlovákiába, majd a Mária Valéria hídon érkeznek vissza Magyarországra, ahonnan Visegrád érintésével a köműalagúton átkelve Nagymarostól tovább futnak a verőcei célba.

A 12 km-es táv teljesítőit a visegrádi célállomásból a MAHART PassNave hajója szállítja vissza Verőcére, hogy az eredményhirdetés után ők is élvezhessék az esti programot, melynek sztárvendége Radics Gigi. A napot Spigiboy zárja egy Duna-parti diszkóval.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...