Belföld

Negyvenhat vasutas klub 2700 fős tagságának képviselői ünnepeltek Dunakeszin

Bensőséges hangulatú ünnepségnek adott otthont a dunakeszi József Attila Művelődési Központ, ahol a Vasutas Nyugdíjasok Országos Szövetség 46 klubjának, 2700 fős tagságának képviselői a szövetség megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepelték szeptember 15-én.

Az országos szövetség legnagyobb létszámú klubja Dunakeszin működik, amely meghatározó szerepet tölt be a város életében. Így mi sem volt természetesebb, hogy a „házigazdák” képviseletében Nyíri Márton társadalmi megbízatású alpolgármester, a helyi Fazekas iskola történelemtanára az önkormányzatiság 30. évfordulója alkalmából 30 éve szabadon címmel tartott színvonalas előadást.

Nyíri Márton alpolgármester

Az ünneplő vasutas közösséget köszöntötte Dióssi Csaba polgármester is, aki ezúttal is nagy büszkeséggel beszélt a városban működő nagy múltú nyugdíjasklub tagjainak példás életútjáról, akik Dunakeszi életében napjainkban is meghatározó szerepet töltenek be. A városvezető köszönetet mondott az országos szövetségnek, amely összefogja és segítő, együttműködő kezet nyújt a 46 klub tagságának. Dióssi Csaba szólt arról is, hogy a hazánkban elsőként megépült Budapest-Vác vasútvonal jelentős hatással volt a település életére.

Dióssi Csaba polgármester

– Az 1846. július 15-én elindított vonat Dunakeszin állt meg először, itt épült fel a nagy hírű Dunakeszi Vagongyár, a vasút építette a mai művelődési házat, a gyártelepi templomot és az iskolát. Dunakeszi sokat köszönhet a vasútnak – mondta a polgármester, aki hozzátette: a város mindig számíthat a nyugdíjasok segítségére, akik tapasztalatukkal, szorgalmukkal példát mutatnak a fiataloknak.  

– 1995-ben alakult meg a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége, ám a jubileumi 25. évforduló megünneplése a COVID-járvány miatt átcsúszott 2021-re. A szövetség megalapításában jómagam is részt vettem – mondta el a Dunakanyar Régió kérdésére Molnár Géza, a szövetség elnöke.

Zupka Sándor dunakeszi elnök, Borsi Sándorné, az országos szövetség elnökhelyettese, Terbe Józsefné, a dunakeszi klub korábbi elnöke és Molnár Géza, az országos szövetség elnöke

– Kétszeresen is tudtam segíteni, mivel én voltam a Vasutas Országos Közművelődési- és Szabadidő Egyesület elnöke. Így ismertem meg, és az óta is tartalmas kapcsolatot ápolok a dunakeszi VOKE József Attila Művelődési Központtal.  Az összetartozásunk mind mai napig töretlen. Dunakeszin ma is ugyanolyan szeretettel fogadnak bennünket, mint 25 éve.

– Mi a legnagyobb értéke az összefogásnak, a szövetség hogyan tudja segíteni a nyugdíjasokat a hétköznapok során?

– Legfőképpen az, hogy egymásnak segítünk. Ez nem anyagi segítség, hanem inkább lelki támasz. Nagyon sokan vannak, akik egyedül maradtak. Családjuktól távol, nem ritkán az ország másik felében élnek. Itt mutatkozik meg egy-egy klub nagyszerűsége, melynek tagjai segítenek a közelükben élőknek, ha betegek, ha gondviselésre van szükségük. De abban is, hogy tartalmas élményt biztosítanak a szabadidős programokkal, országjáró kirándulásokkal.

– Az országos szövetségben hány klub tömörült?

– Jelenleg 46 klubunk van, de szó szerint Soprontól egészen Záhonyig, Budapesttől Pécsig az egész országban jelen vagyunk, klubjainknak 2700 tagja van. Működésünk értékét növeli az is, hogy újabb négy klub jelezte csatlakozási szándékát.

– Milyen az együttműködésük az egykori munkaadóval, a Magyar Államvasutakkal, mennyire figyelnek önökre, mint az egykori dolgozókra, a munkatársakra?

– Én azt hiszem, példaértékű. Ezt több beszédemben is elmondtam már, hogy Magyarországon még nem tudok olyan vállalatról, amelyik annyira megbecsülné a volt dolgozóit, mint a vasút. Minden segítséget megadnak, minden lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy mi működjünk. Bevallom arra még mi sem számítottunk, hogy azzal is megbecsülnek bennünket, hogy elnök-vezérigazgatói dicséretet adhattunk át tagjainak. A MÁV vezetői mindenben segítik a szövetség működését.

– Nem először vannak Dunakeszin, nem először ünnepelnek a városban. Mi az, ami önöket Dunakeszire vonzza?

– Bevallom őszintén, talán az is hozzátartozik, hogy fiatal koromban, mozdonyvezetőként a Dunakeszi Járműjavítóba nagyon sok mozdonyt hoztam javítani. A másik ok, ami még fontosabb, hogy nagyon régóta olyan barátsággal fogadtak bennünket és fogadnak a mai napig, amit nem lehet elfelejteni. Bárki is volt az igazgató, mindegyik úgy érezte, hogy a nyugdíjasokkal foglalkozni kell, a nyugdíjasoknak teret kell adni, a nyugdíjasoknak biztosítani kell a lehetőséget, hogy együtt legyenek. A harmadik meghatározó érv, hogy az ország legnagyobb nyugdíjasklubja Dunakeszin működik, melynek tagjai mindenben segítik egymást, akiket a város vezetői is megbecsülnek. Dióssi Csaba polgármester úr – mint ahogy ma is – minden rendezvényünkön itt van. Érzi, hogy szüksége van a nyugdíjasoknak a város vezetésének a figyelmére. E lap hasábjain keresztül is megköszönöm a polgármester úr megtisztelő figyelmességét, segítségét. Köszönöm Dunakeszi valamennyi lakójának, hogy ennyire megbecsülik ezt a művelődési házat, és benne a nyugdíjasklubot.

– Köszönöm a beszélgetést! Boldog, örömteli éveket kívánok önöknek!

Vetési Imre

Fotó: Kovács Zsolt és KesziPress

Még szintén érdekelheti...