Kultúra

TérZene Dunakeszin

Először csendült fel szeptember 23-án a muzsika Dunakeszin, a Casalgrande téren a 15 előadásból álló TérZene sorozat első koncertjén. Az idei évben az év végéig minden csütörtök délután 17 órai kezdettel zenei- és énekegyüttesek tartanak színvonalas koncertet a város kedvelt találkozási helyszínén.

    Ez alkalommal a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével Farkas Ferenc Furfangos diákok című táncjátéka zenekari szvitjét szólaltatta meg. A mű történetét az egyes zeneszámok között Babják Annamária színművésznő tolmácsolta. A sikeres koncertet fiatalok, idősebbek, családosok nagy számban hallgatták. Ráadásként eljátszotta a zenekar Brahms 5. Magyar táncát. 

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiírt egy pályázatot, melyre önkormányzatok jelentkezhettek, tudtuk meg Farkas Páltól. Dunakeszi Város Önkormányzata is pályázott és az elnyert lehetőségből harminc koncert valósul majd meg a településen.  

– December 30-ig tizenöt előadást rendezünk, és a tavaszi időszakban indul el a folytatás.  

  • Nagyon örülünk a koncertnek – mondta Anna, a két gyermekes édesanya.
  • Tegnap a zeneiskolában voltunk növendék hegedűkoncerten, ugyanis a nagyobbik lányom, Dorka elkezdett hegedülni, amit nagyon szeret, és hegedűművész szeretne lenni. A kisebbik Dia lányom még csak a zeneszeretetnél tart.

    Az ősz folyamán a szimfonikus zenekar mellett fellép a zenekar tagjaiból álló Trio Brillo együttes, a Dunakeszi Rézfúvós Kvintett, Az Ad Hoc énekegyüttes, melynek tagjai között hallhatjuk majd a Dunakeszin élő Gyombolai Bálintot és Gyombolainé Iványi Mártát. Hallhatjuk majd a Volver La Vida együttest, melynek két szereplője Bojta Zsuzsanna mezzoszoprán és az ugyancsak Dunakeszin népszerű Manuel Betancourt Camino basszbariton énekművészek.

    Megtudtuk még, hogy október elsején, a Zene világnapján koncertet rendez a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, melyen fellépnek a Farkas Ferenc AMI által rendezett IX. Farkas Ferenc Zongoraverseny díjnyertes növendékei, a VOKE József Attila Művelődési Központban 18 órakor.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...