Dunakeszi

Idén egynapos lesz a búcsú Dunakeszin

Október 3-án, vasárnap tartják a hagyományos Szent Mihály-napi búcsút Dunakeszi főterén. Idén is a település védőszentjéről elnevezett Szent Mihály-templomban a szentmisével veszi kezdetét a programsorozat, amely – noha csak egynapos lesz a búcsú – ezúttal is gazdag kulturális kínálattal várja az ünneplő dunakeszieket. A színes forgatagban lesz kézműves foglalkozás, bábelőadás, és megnyílik egy különleges tárlat, a Sajdik kiállítás.

A rendezvényt szervező Dunakeszi Programiroda igazán tartalmas programkínálatából kiemelkedik – többek között – a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény ingyenes tárlatvezetése, a Dunakeszi Feszt kis színpadán debütált Bartha Tóni Bábszínháza ezúttal a főtéren tart bemutatót. Ezt a produkciót a Dunakeszi Koncertfúvósok követik, majd a Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportja lép fel. Dunakeszi tehetséges fiatal énekesnője, Arany Évi is színpadra áll, valamint idén először légtornász bemutatóval is készülnek a szervezők. Szabó Kira Vivien karikabemutatóját 16.45-től láthatja a közönség. Este 18 órától pedig kezdődik a Cimbaliband és a Talamba Ütőegyüttes közös koncertje.

Az idei rendezvény különlegessége, hogy ezen a napon 16 órakor nyílik meg a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán a Kossuth- és Prima Primissima-díjas grafikus, Sajdik Ferenc Gyerekkorom Dunakeszije című állandó kiállítása. A tárlat anyagának különlegességét az adja – egyebek mellett -, hogy a kiváló művész rajzain megörökítette Dunakeszi jellegzetes utcáit, házait, ahogyan ő látta őket, amikor Dunakeszin élt.

A kiemelkedő helytörténeti eseményről a Dunakanyar Régió 2021. szeptember 17-i lapszámában dr. Kerekes Dóra, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője így írt:

Sajdik Ferenc: Gyerekkorom Dunakeszije

Sajdik Ferenc, a Pom Pom, Gombóc Artúr és oly sok más figura életre keltője gyermek- és ifjúkorát Dunakeszin töltötte. Itt élt 1941 és 1969 között a mai Márton Áron utca 3. sz. alatt álló házban, hiszen édesapja, Sajdik Sándor, a világhírű zsoké Alagon kezdte pályafutását, és számos nemzetközi versenyidényt követően ide is tért vissza. Kisebbik fia – egy makrancos lónak is köszönhetően – nem lett zsoké, a rajzolást választotta. Családi örökség nála a humor, amelynek segítségével egy különleges világba kalauzol el minket is.

Sajdik Ferenc budai otthonában fogadta Dióssi Csaba polgármestert, akinek bemutatta azokat az alkotásokat, melyeken az egykori Dunakeszit láthatjuk viszont az október 3-án nyíló kiállításon is

A dunakeszi gyermekkor mindvégig meghatározó maradt Sajdik Ferenc életében. Itt ismerkedett meg feleségével, itt élte át azokat a hihetetlen kalandokat, amelyek a most megnyíló kiállításon bemutatott 30 képen is megjelennek. Mi, akik szeretjük városunkat csodálkozva szemléljük, milyen is volt Dunakeszi 70-80 évvel ezelőtt, és mennyit változott azóta. Vannak olyan képek, amelyek településünk ma is emblematikus építményeit, helyszíneit, eseményeit (Szent Mihály-templom, Nagyállomás, Főtér, búcsú, stb.) jelenítik meg. És vannak olyanok is, amelyekről már csak könyvekben olvashatunk (például ló- és kocsimosó, Bodnár vendéglő, paradicsomszüret). Sajdik Ferenc e kiállításon bemutatott 30 képet Dunakeszi városának adományozta, amely ajándék számunkra igen becses.

A kiállítás Dunakeszi Város Önkormányzata, valamint a Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezésében 2021. október 3-án 16 órakor, a Szent Mihály-napi búcsú rendezvénysorozata keretében nyílik meg, a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán (2120 Dunakeszi, Fő út 25.), ahol ügyfélfogadási időben látogatható is marad. A kiállítás képeinek és Sajdik Ferenc ezekhez készített kisgrafikáinak, visszaemlékezéseinek felhasználásával kötet készült, amely Gyerekkorom Dunakeszije címmel megvásárolható lesz a kiállítás-megnyitó idején, illetve azt követően az Ügyfélszolgálaton. A megnyitót követően Sajdik Ferenc dedikálja a Gyerekkorom Dunakeszije c. könyvet.

Dr. Kerekes Dóra

Még szintén érdekelheti...