Dunakeszi

Lepkebarát kert színesíti a Duna-parti mosdó környezetét

Dunakeszin átadás előtti műszaki állapotban van a Duna-parti szabadstrand és az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút mellett épített többfunkciós mosdó épülete, amely köré különleges lepkebarát kertet alakít ki munkatársaival Tóth Eszter városi főkertész.

  • Már javában tart a strandhoz tartozó mosdóépület környezetének rendezése, melyen lepkebarát kertet alakítottunk ki. A kertünkben repkedő pillangók egész sor átalakuláson mennek át életük során, mire gyönyörű lepkékké válnak. A lepkebarát kertek célja, hogy a pillangók teljes életszakaszában búvóhelyet és táplálékot is nyújtsanak. A kifejlett lepkék energiaszükségletük jelentős részét a nagy nektártartalmú virágokból fedezik – ismertette a városi főkertész.

A tájépítészmérnök elmondta, hogy az épület környezetében 1100 darab olyan cserjét és évelő növényt ültetnek el, amelyek a pillangók összes fejlődési fázisában megfelelő életkörülményt biztosítanak.

  • Ezek között lesz – többek között – ernyős verbéna, levendula, margaréta, kasvirág, rózsa, bangita, nyári orgona, törpe mandula, kékszakáll, árvalányhaj és más díszfüvek. A pillangók nagyon válogatósak peterakás, majd hernyóállapotban táplálék tekintetében, például a fecskefarkú lepke kedvenc tápnövénye a murok, és a kapor, a nappali pápaszemé a csalán. Szerencsére a madárbarát kert a közelben fekszik, ahol ezek a növények megtalálhatóak. A fák közül a hársak nektárját szeretik a pillangók a legjobban, ebből a fafajból három darab kerül a mosdóhoz vezető út mellé – tudtuk meg Tóth Esztertől, Dunakeszi főkertészétől.

(B. Szentmártoni)

Még szintén érdekelheti...