Dunakeszi

„A szavak a csönd kimondható részei”

A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban november 17-én, a Dunakeszin élő Szentkirályi Fittler József Sorslángocskák című haikukötetét ismerhettük meg, valamint a kötetben szereplő, Lengyel Zsüliett által készített grafikákból készült kiállítást nyitotta meg Vándor Gábor.

Sz. Fittler József Budapesten született 1956-ban. Élete nagy részét az ifjúság nevelésével töltötte tanárként. Mellette írta költeményeit, melyek „Menni kell”, „A mindenség dadogása” és „Sorslángocskák” címen jutottak el az olvasókhoz.

A könyvbemutató helyszínén kiállított képek díszítik a Sorslángocskák című verseskötetet is. Az alkotó Lengyel Zsüliett 1973-ban született Miskolcon. Jelenleg a fonyódi gimnázium rajztanára. Sajnos külföldi kiküldetése végett nem tudott jelen lenni a megnyitón.

Fittler József és Vándor Gábor

A kiállított, számítógéppel kidolgozott grafikákat Szentkirályi Fittler József haikui ihlették.

A képeket egységesíti a négyzetben elhelyezett kör, ami magába foglalja a vizuális információkat. A képekben olvashatók a hozzájuk tartozó haikuk, így kiegészítve és erősítve a két művész üzenetét.

Szentkirályi Fittler József elkötelezett a haiku műfaja iránt. Ez az egyik legjellegzetesebb japán versforma, melynek keletkezése még a XVII. századra nyúlik vissza. A klasszikus haikuk időszaka a XIX. század végéig tartott, utána már modern haikuról is beszélünk, mely az egész világon elterjedt, s napjainkban nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. A költő a klasszikus haiku szabályait követi, de gondolatai, érzelmei a mai embert is mélyen megérintik.

Költészetének filozófiáját Ottlik Géza idézésével tette érthetővé.

„Minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság, a végső lényeg a hallgatás táján van, csak abba fér bele.”

A kötet valamennyi darabjában felfedezhetőek a négy évszak természeti képei, s az általuk közvetített érzelmek valamelyike. A kiállításon is az évszakok szerinti felosztás adja a grafikák gondolati és érzelmi ritmusát.

A haikukat Macuo Baso szerint kétszer kell elolvasni, egyszer az értelemnek és egyszer a léleknek. „…a harang egyhangú kongása után fülünkben még hosszan zúg ez a hang… Ugyanígy a vers olvasása után is valamilyen hangnak még tovább kell visszhangoznia az olvasóban”, ezért „a haikut kétszer kell elolvasni.” Ezt a módszert követte Babják Annamária színművésznő előadása is.

A könyvbemutatót művészetével színesítette Szili Róbert, Fodor Eszter és Babják Annamária

A műsort színesítette Fodor Eszter, a Dunakeszi Koncertfúvósok fuvolistája és Szili Róbert gitárművész, akik közösen két japán műdalt adtak elő, segítve a hallgatóknak az elhangzott versek és a kiállított grafikák érzelmi átélését. A kiállítás november 30-ig látogatható.

Béres Magdi

Még szintén érdekelheti...