gazdaság

Varga Mihály: az egészségipar fejlesztése stratégiai jelentőségű – 1,3 milliárdos fejlesztés a dunakeszi Lighttech gyártósorán

    – Az egészségipar fejlesztése stratégiai jelentőségű, mind az ellátásbiztonságot, mind a növekedési képességet illetően – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a dunakeszi Lighttech Kft. legújabb beruházásának átadásán kedden.

    A támogatott projekt keretében a Lighttech Lámpatechnológiai Kft. UVC lámpa gyártási kapacitását növelte.

    Az 1,3 milliárd forintos beruházáshoz a cég mintegy 1 milliárd forint támogatást kapott az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében. Az UVC Germicid lámpa a víz és a levegő vegyszermentes sterilizálását, csírátlanítását biztosítja.

Hősi István Zsolt, a Lighttech ügyvezető igazgatója és Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel az új gyártóüzemet

    Varga Mihály a gyártóvonal átadásán hangsúlyozta, hogy ebben a szektorban jelentős innovációs erő és nagyon komoly szellemi tőke van, ami képes arra, hogy a világpiacon is állja a versenyt. A kormány célja a hazai egészségipari kapacitás növelése, a magyar cégek részesedésének emelése az egészségügyi beszállítók piacán, valamint az egészségipar exportteljesítményének növelése – tette hozzá.

    A pénzügyminiszter kiemelte, hogy minden egészségipari fejlesztés a magyar egészségügyi szolgáltatások színvonalát is javíthatja.

    Hangsúlyozta: „a kormány és a cégek együttműködésével az elmúlt másfél évben tulajdonképpen új iparág jött létre Magyarországon”, az ETP országszerte 83 helyszínen hajtott és hajt végre beruházást, a program révén 87 milliárd forint értékben valósultak meg kapacitásfejlesztések. A miniszter szerint a program fontos eredménye, hogy 4.0 ipari technológiai váltásra is sor került, emellett a fejlesztések meg tudják védeni a munkahelyeket.

    A dunakeszi beruházás nyomán a Lighttech egészségügyi és oktatási intézményekben használható UVC levegőfertőtlenítő berendezéseket gyárt majd, amelyeknek kiemelt jelentőségük van például koronavírus-fertőzések terjedésének megakadályozásában is. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az új kapacitás egyben lehetőséget is jelent a hazai tudástőke gyarapítására és a nemzetközi versenypozíciók javítására.

Dr. Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője

    Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy Dunakeszi az ország egyik leggyorsabban fejlődő városa, amihez innovatív emberek és vállalkozások kellettek. A Lighttech Kft. képes volt meglátni a lehetőséget, a kormány pedig a cég mögé állt, a vállalat Dunakeszi első számú munkahelyteremtője – mondta.

    Hősi István Zsolt ügyvezető igazgató köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a beruházás lehetőséget teremtett egy innovatív, nagy hatékonyságú Germicid lámpacsalád kifejlesztésére.

    A 98 százalékban exportra termelő vállalat az elmúlt évek stabil növekedésével 2020-ban már 17 milliárd forint árbevételt ért el és több mint 800 főt foglalkoztat.

Forrás: MTI
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...