Ünnepi kitekintő

Hamarosan megnyit a különleges vácrátóti mézeskalács kiállítás, ne hagyja ki!

Vácrátóton idén is látogatható lesz csütörtöktől az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelynek minden évben más-más különlegessége van – írja a 0627.hu.

Idén a gyerekeknek kedveskedve a Jégirálynő című mese adta az ihletet, de egy minividámpark is készült

Az előző évek különlegességei között volt például a Mikulás csokigyára, a teljes falu, a botanikus kert, a váci dóm és a magyar női kézilabda-válogatott, amelynek kapusa, Bíró Blanka vácrátóti származású.

“BÍRÓ BLANKÁT MINDEN ÉVBEN MEGSÜTIK, MERT ROPPANT BÜSZKÉK VAGYUNK A TELJESÍTMÉNYÉRE”

– fogalmazott Spiegelhalter László, polgármester a 0627.hu megkeresésére, hozzátéve, hogy a karatecsapatot is megformázták már az óvoda dolgozói, mivel ifjúsági Európa-bajnok helyezést értek el.

Idén pedig a gyerekeknek kedveskedve a Jégirálynő című mese adta az ihletet, de egy minividámpark is készült a mézes karácsonyi süteményből. Spiegelhalter László elmondta, hogy több mint tucatnyian sütötték az idei rendezvényre a mézeskalácsokat. A házikók és egyéb figurák elkészítéséhez több mint 100 kilogramm lisztet és 30 üveg mézet használtak fel. A tizenkét évvel ezelőtt indult kiállítás alapötlete az óvoda dolgozóitól származik, akik kezdetben pluszbevételhez szerették volna juttatni az intézményt. 2014-ben volt az első nagyobb mézeskalács kiállítás, amikor gyakorlatilag egész Vácrátótot elkészítették – elevenítette fel a település polgármestere.

A süteményfigurákat jótékonysági céllal értékesítik, a bevételből a helyi óvodát támogatják

A kiállítás idén a Vácrátóti Szentháromság templom kápolnájában kap helyet. Csütörtökön és pénteken délután három órától este hat óráig, szombaton és vasárnap pedig délelőtt tíz és este nyolc óra között lesz látogatható. A sütemény figurákat jótékonysági céllal értékesítik, a bevételből a helyi óvodát támogatják. Kérdésünkre Spiegelhalter László elmondta, hogy a helyszínen lehet vásárolni a süteményekből, ám mire a kiállítás megnyílik, a figurák jó részének már van gazdája. Mint mondta, sokan ugyanis különleges kérésekkel keresik meg az óvoda dolgozóit, és saját házukat is megsüttetik. De mindig készül olyan mézeskalács is, amit folyamatosan lehet vásárolni.

Ismét lesz Mindenki Karácsonya rendezvény is

A kiállításhoz kapcsolódva, egy év kihagyás után megrendezik Vácrátót főterén a Mindenki Karácsonya elnevezésű rendezvényt szombaton, ahol forralt borral, teával és egyebek között töltött káposztával várják a látogatókat. Mint megtudtuk, délután három óra után meglepetés gyermek műsor lesz. Négy órától az Új Harmónia Fúvósegyüttes koncertje és a zeneiskola növendékeinek műsora várja az érdeklődőket, majd öt órakor kerül sor a gyertyagyújtásra az adventi koszorún.

Még szintén érdekelheti...