Ünnepi kitekintő

Gloviczki Zoltán: Szállást keres a Szent Család

Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora karácsonyi üzenetet fogalmazott meg az AVKF hallgatói, oktatói, munkatársai, valamint a közoktatásban résztvevő tanulók és pedagógusok számára. Az alábbiakban olvashatók a rektor úr ünnepi gondolatai.

Szállást keres a Szent Család. Későbbi ábrázolásokon akár hóesésben, decemberi fagyban. Mert a történet, bár másutt született, már a miénk. Közösséget alkot kultúrkörünkben, ha bármely múzeum falán – egyébként meghökkentő módon – istállóban születő kisdedre ámulnak pásztorok, esetleg a távolról jött királyok, s mi tudjuk: a Szent Családot látjuk a festményen, karácsony történetét. Óriási erő napjaink mindent megkérdőjelező világában, hogy létezik közös tudásunk, közös élményünk, közös hagyományaink, közösségünk.

Óriási erő napjaink mindent megkérdőjelező világában, hogy természetes számunkra a történet, sőt, mintaértékű: a legkülönlegesebb hatásokkal is dacoló család összetartása, a legcudarabb körülmények között is életet adó anya, s az a magától értetődés, ahogy ezt csodálattal szemlélik az akkori tanúk, a pásztorok, s azóta minden nemzedék. Természetfölötti, mégis természetes, magától értetődő. Mert van még, ami az. Amíg csak emberek vagyunk. A karácsonykor felgyulladó gyertyák megerősítenek, erősítsenek meg benne.

Még szintén érdekelheti...