Kultúra

Varázslatos újévi koncert

Dunakeszin immár nyolcadik éve az újévkezdés egyet jelent a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Újévi koncertjével. A január 2-án, a VOKE József Attila Művelődési Központban megrendezett parádés hangverseny Farkas Pál vezényletével s a nemkülönben kitűnő művészekkel sokáig emlékezetes zenei élménnyel ajándékozta meg a közönséget.

    A koncert kezdetén Nyíri Márton alpolgármester köszöntötte a mintegy háromszáz főnyi közönséget. Visszatekintve az elmúlt esztendőre, felidézte azokat a fontos eseményeket, amelyek a város fejlődésének, a közösségi összefogásnak fontos, példaértékű eseményei voltak. Elmondta, hogy komoly ígéret van a város régi tervének, az új gimnáziumnak a megépítésére. Folytatódott az ezer fa ültetése program és elkészült egy jelentős csatornabővítés is. Közösségi összefogás eredménye volt az iskolakezdési és a karácsonyi csomag akció sikere. Több pályázatot nyert a város egy illegális hulladéklerakó felszámolására, a kamerahálózat bővítésére és a gimnázium felújítására. A pandémiás bezártság időszakában az idősek, egyedül élők megsegítésére a jelen lévő Sipos Dávid alpolgármester szervezésében alakult ki a széles körű mozgalom. Ez is példázza a dunakesziek összefogását, a tartalmas közösségi élet kibontakozását. Az egykori alvóvárosból egy nyitott, virágzó közösségi város lett, jelentette ki az alpolgármester. Példaként említette, hogy mindig számíthatnak a Nyugdíjas Kiránduló Klub tagságára, vagy éppen a most koncertező szimfonikus zenekarra.

  • Az újév kezdetén mindezt megköszönjük a város lakosságának. Ezer dolog van, ami az embereket megosztja a hétköznapi életben és a politikában, de az első gondolatunk ezután is az legyen, hogy a másik ember is a lakótársunk, a honfitársunk,  mert a hazaszeretet Dunakeszin kezdődik. És ez maradjon így az idei évben is, amihez Isten áldását kérve erőt, egészséget kívánok.                

    Somogyi Ágnes zenekari titkár bemutatta a fellépő művészeket. Molnár Marica operaénekes, operettprimadonna, pályafutása során első helyezett volt a nemzetközi Wagner-énekversenyen s ugyancsak megnyerte a Gyurkovics Mária-énekversenyt. Simon Kata operaénekes, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház legtehetségesebb tagja. Csengeri Attila és Jenei Gábor rangos operett- és musical énekesek, Turpinszky-Gippert Béla színész, énekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese.

    A műsor első része Johann Strauss örökzöld műveiből állt össze. A zenekar az Éljen a magyar cíművel kezdett és a Kék Duna keringővel adott keretet az elhangzó műveknek. A produkciók közül Jenei Gábor a fergeteges Toborzót adta elő a Cigánybáróból, Simon Kata a Denevérből Adél kacagó dalával varázsolta el a közönséget, Molnár Marica és Turpinszky-Gippert Béla a Bécsi vér érzelmes duettjét szólaltatta meg remek átéléssel. Az első rész végén a művészek Denevér Pezsgő-tercettjével kívántak vidám, boldog új évet.

    A második rész emelkedett hangulatban kezdődött. Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám kezdetű áriát Turpinszky-Gippert Béla szólaltatta meg szenvedélyes drámaisággal. Könnyedebbre váltva a műsorszámok közül Robert Stolz, Lehár Ferenc, Zerkovitz Béla, Ábrahám Pál, Kálmán Imre operettjeinek egy-egy „slágere” hangzott el, köztük a jól ismert Éjjel az omnibusz tetején Simon Kata és Jenei Gábor produkciójában, vagy a Tangolita Molnár Marica előadásában. Nem maradt ki a musical műfaja sem, ezúttal Az operaház fantomja és a Hair egy-egy közismert részletét hallgathattuk. Volt egy különleges produkció. Az eredetileg meghívott Simon Boglárka színész-énekesnő lebetegedett, s az Andrea Bocelli-Sarah Brightman világhíres Canto della Terra (A föld napja) című duettjét Farkas Pál szövegfordításában Simon Kata a koncert reggelén tanulta meg, s bár kottából, de kirobbanó sikerrel  énekelte el Turpinszky-Gippert Bélával.

    A fináléban vastaps kiséretében adta elő a Rómeó és Julia musicalból a Lehetsz király-t Csengeri Attila és Jenei Gábor, előadásuk után szinte „felrobbant” a nézőtér a vastapstól. S amint befejezték, színpadra jött a többi művész is és Farkas Pállal, valamint a most is kiválóan muzsikáló zenekarral búcsúztak a rendkívül hálás dunakeszi közönségtől, melynek soraiban helyet foglalt dr. Bíró Attila helyettes államtitkár, dr. Molnár György jegyző, Szabó József és Csoma Attila önkormányzati képviselők, Szabóné Ónodi Valéria a DÓHSZK igazgatója.   

    Azt még elmondjuk, hogy folytatódik a bérletsorozat, idén nyárra is terveznek Köröndi estéket, Térzene sorozatot, ifjúsági előadásokat és az Emberi Erőforrások Minisztérium támogatásával már folynak az előkészületek a Zenés Színházi Esték beindításához.

Katona M. István

A szerző felvételei 

Még szintén érdekelheti...