Kultúra

Tomboló siker volt az első Dunakanyari újévi hangverseny

Két óra élmény gazdag álomutazás volt a zene, az opera és az operett csodálatos világában a Sándor Bence karmester dirigálta Dunakanyar Szimfonikus Zenekar kiváló művészeinek, valamint Süle Dalma, az Operettszínház énekművészének és Megyesi Zoltán, a Magyar Állami Operaház szólistájának nívós előadásának köszönhetően a kismarosi művelődési házban rendezett első Dunakanyari újévi hangverseny közönsége számára.

A nagy sikerű rendezvény két szervezője, Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Sándor Bence, a Dunakanyar Művészeti Egyesület vezetője hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Dunakanyarban újdonságként rendezett hangversenyt.

Az ünnepi díszbe öltözött kulturális intézmény közönségét Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere köszöntette, aki örömét fejezte ki, hogy elsőként ők adhattak otthont a rangos eseménynek. A településvezető büszkeségével szólt arról is, hogy a sport- és kulturális programok szervezésekor mindig telt ház van, aminek ékes bizonysága az újévi hangverseny is. 

Az újévi hangverseny házigazdája, Rétvári Bence köszöntőjében az elismerés és köszönet hangján méltatta Sándor Bence ötletét, aki javasolta, hogy a bécsi újévi koncerthez hasonlóan a Dunakanyarban is hozzák közelebb a zenét a közönséghez.

– Nagyon szép és támogatásra méltó javaslat volt – mondta az országgyűlési képviselő, aki hozzátette: – Reméljük – ha a Jóisten és a választók is úgy akarják, akkor – évről-évre egyre nagyobb és ünnepélyesebb újévi koncertekkel szerezhetünk örömet az itt élőknek, mert jó és fontos, hogy együtt legyünk. Közösen örüljünk, hogy olyan kiváló zenekaraink vannak, mint a Dunakanyar Szimfonikus Zenekar és a Váci Civitas Zenekar. Köszönjük Sándor Bencének, hogy hagyományt teremtett – hangzottak a méltató szavak. 

Az Emmi parlamenti államtitkára – aktuális helyzetelemzésében – kijelentette: nem könnyű évet hagytunk magunk mögött, de az előttünk álló időszak sem lesz könnyű a koronavírus-járvány miatt.

– A legújabb variáns a korábbinál is gyorsabban terjed, amire példa, hogy Franciaországban az eddigi csúcsok hétszerese a fertőzöttek száma. A Delta-variáns kelet felől jött, más pedig nyugat felől érkezik. Veszélyes időszak jön. Ugyanakkor büszkék lehetünk azokra az orvosokra, ápolókra, egészségügyi dolgozókra – szűkebb környezetünkben és az országban egyaránt -, akik a védekezésben példásan helytállnak. A magyar védekezésben közreműködők teljesítménye elismerésre méltó, csak dicséretet érdemelnek. 2020-ban a magyar orvosok, a magyar ápolók eredményesebben tudtak védekezni, kevesebb többlethalálozás volt Magyarországon, mint Franciaországban, Máltán, Horvátországban, Portugáliában, Hollandiában, Litvániában, Romániában, Csehországban, Bulgáriában, Belgiumban, Szlovéniában, Lengyelországban és Spanyolországban – ismertette az államtitkár.

Tényszerűen közölte: amennyiben a 2021-es esztendőt összehasonlítjuk a 2019-es esztendővel, akkor azt látjuk, hogy a V4-ek közül a legalacsonyabb többlethalálozás Magyarországon volt, nálunk volt a legeredményesebb a védekezés. A közép-európai országok közül Horvátországban és Szlovéniában voltak nálunk is kedvezőbb adatok – jelente ki Rétvári Bence.

Az újévben bevezetett kedvező változások között sorolta – többek között -, hogy január elsejétől a 25 év alattiaknak nem kell SZJA-t fizetnie, 200 ezer forintra emelkedett a minimálbér, béremelések lesznek a pedagógusoknál, óvónőknél, bölcsődei dolgozóknál, ápolóknál, orvosoknál, rendőröknél, kulturális szférában dolgozóknál egyszerre, egy időpontban. Ebben az évben minden nyugdíjas megkapja a tizenharmadik havi nyugdíjat, és mindemellett csökkennek a szociális hozzájárulások, ami a kisvállalkozásoknak nagy segítség. Ezek összességében nagyon fontos eredmények – hangsúlyozta.


– Áttérhetnék a helyi eredményekre is, de ezek felsorolása hosszú ideig tartana – mondta, majd plasztikusan legörgette azt a több méteres papírtekercset, amely a választókerület 34 településén az elmúlt években sok tízmilliárdos állami támogatással megvalósított fejlesztések, beruházások listáját és adatait tartalmazza.
– Ezekre mindannyian büszkék lehetünk, örüljünk a közös sikernek, és most élvezzük a kiváló művészek előadását. Előre kell tekintenünk, tele reménnyel és bizakodással – zárta beszédét Rétvári Bence országgyűlési képviselő.  

S újra a művészeké lett a főszerep. A műsoron felcsendült a klasszikus Strauss művek mellett Strauss: Pizzicato polkája és a Denevér nyitánya, Elgar egy szép lassú tétele, valamint a koncert talán fő műsorszáma volt Ravel zseniális műve, a Boleró, ami ritkán hangzik el a koncerteken, ám a Dunakanyar Szimfonikusok Zenekar művészeinek briliáns produkciója után hosszú percekig zúgott a vastaps, betöltette a termet a közönség soraiból felhangzó: bravó!

Természetesen volt keringő is, és még számos, fantasztikusan megszóltatott mű is, a két énekművész gyönyörűen csengő szólója és duettje tomboló tapsra ragadtatta a közönséget. A siker útján elindult Dunakanyari újévi hangverseny záró számaként Bizet Carmenjéből a Torreádor dallal együtt ünnepeltek a művészek és a vendégek.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...