Egészségügy

Az emberek környezetében tapasztaltak hatással vannak az oltások felvételére

Az Országos Oltási Munkacsoport Dunakeszin is megszervezte az oltási napokat 2022. január hónapban. A Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet a következő négy hétben a hét második felében – csütörtök és péntek délután, valamint szombatonként – várja az oltásra jelentkezőket. A Dunakanyar Régió szerkesztője szombat délután kereste fel a szakorvosi rendelőintézetben kijelölt oltópontot, ahol előzetes bejelentkezés nélkül, csupán helyszíni regisztrációval bárkit fogadnak.

A gyors körkérdésre adott válaszok egyértelműen alátámasztják, hogy az emberek fontosnak tartják az oltás felvételét. Sokakat a környezetükben tapasztalt megbetegedések és a sajnálatos tragédia még inkább arra ösztönözte, hogy felvegye a harmadik oltást is.

Az édesanya, Szentimrey Adél és a leánya, Szentimrey Mira fontosnak tartja az oltás felvételét

– Egészségügyi végzettséggel rendelkezem, ezért jobban átlátom a koronavírussal járó veszélyeket. Ráadásul a legjobb barátnőm az első perctől kezdve az egyik Covid-osztályon, a lélegeztetőgépek mellett dolgozik, aki az orvosok véleménye és a személyes tapasztalata alapján a szakmai ismeretek és információk birtokában elmagyarázta, hogy miért fontos az oltás. Sajnos nagyon sok tragikus eset volt a környezetünkben, ami ugyancsak megerősítette bennem az oltás jelentőségét. Úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok. Már két oltást felvettem, semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, illetve a másodiknál volt egy kis lázam, de nem volt vészes – mondta érdeklődésünkre Szentimrey Adél, aki kislányával érkezett a szakorvosi rendelőintézetben kijelölt oltópontra, akit már egyszer beoltottak Pfizer-vakcinával.

Előzetes regisztráció nélkül fogadják az oltásra érkezőket a kijelölt oltóponton

Szentimrey Mira a helyi Bárdos iskola tanulója, aki elmondta, hogy osztálytársai közül többen is felvették az oltást. Mira elárulta, hogy nem félt az oltástól, de mint mondta: „Egy kicsit csípet és fájt, de szerencsére hamar elmúlt”

Szombat délután egymás után érkeztek az oltásra az idősebb és fiatalabb korosztály tagjai egyaránt. Gödről például egy háromfős család együtt vette fel az oltást, akik fontosnak tartják a vírus elleni védekezést.  

A gödi Ondrejó család együtt érkezett az oltásra

– Sajnos a mi családunkban van áldozata a koronavírusnak. A 62 éves nagybátyám nem vette fel az oltást, hiába győzködtük, nem hit a hatékonyságában. Tüdőgyulladást kapott, súlyos állapotban volt, lélegeztetőgépre került, de két hét után a koronavírus legyőzte a szervezetét – mondta Ondrejóné Szüllő Eszter.


– Mi már az első szériában megkaptuk a két oltást, mert a szociális szférában dolgoztunk. Most már időszerűnek tartjuk, hogy felvegyük a harmadikat is – folytatta a családfő, Ondrejó György úr, aki azt tapasztalja, hogy a környezetükben élők többsége is fontosnak tartja az oltást.

– Én is harmadik oltásra jöttem. A bátyám krónikus asztmás, tüdőbeteg. Nagyon aggódom érte, ezért mindent megteszek, nehogy én fertőzzem meg – avatott be Ondrejó Petra, aki a főváros egyik belvárosi alapítványi gimnáziumában tanul.  – A diákok és a tanárok közel kilencven százaléka beoltatta magát – tájékoztatott Petra.  

Mint az oltóponton megtudtuk, csütörtök és péntek délután egyaránt közel 120-120 személy vette fel az oltást, akik többsége harmadik körös volt. Az oltási akció alkalmával az első két napon jelentkezők mintegy 10 százaléka az első oltást vette fel. Ma pedig, három órával a zárás előtt közel száz személy kereste fel az oltópontot a szakorvosi rendelőintézetben.

Mint megtudtuk, a három oltási nap tapasztalata, hogy szinte minden korosztály tagjai kérték az oltást.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézetben kijelölt oltóponton egészen január 29-ig vehetik fel az oltást. Az Országos Oltási Munkacsoport az oltóponton kívül a háziorvosokat is felkérte az oltakozásban való részvételre januárban, legalább egy alkalommal. Ennek részleteiről mindenkinek saját háziorvosa tud tájékoztatást adni.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...