Dunakeszi

Napirenden az iskolai közétkeztetés – két menü közül választhatnak a diákok

A közelmúltban döntött úgy városunk önkormányzata, hogy átalakítja az iskolai közétkeztetés bizonyos formáját, ez pedig a választhatóság. Korábban nem volt lehetőség menüsorok között választani. A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban próbahónapot rendeztek, a tapasztalatokról adott tájékoztatást a helyi sajtó képviselőinek Dióssi Csaba polgármester.

Az előzményekkel kapcsolatban elmondta, hogy korábban is sokat foglalkoztak az iskolai közétkeztetéssel. Ez nagyon fontos feladata az önkormányzatnak, hiszen gyakorlatilag majdnem az összes bölcsődés, óvodás és iskoláskorú gyermek igénybe veszi ezt a szolgáltatást.

Dióssi Csaba polgármester
  • Többször rendeztünk kóstoltatást a szülőkkel és személyesen is több helyszínen szereztünk tapasztalatot arról, hogyan zajlik a közétkeztetés – folytatta a polgármester. – Kiderült, hogy bár igen jó az ár-érték aránya városunkban ennek a szolgáltatásnak, többen mégsem vették igénybe. Megvizsgáltuk ennek az okát, hogy miért történik ez, ismereteket szereztünk az ételek változatosságáról, minőségéről, mit szeretnek a tanulók. Főleg a gimnáziumban gyakran ebéd helyett különböző futárcégektől rendeltek ételt a diákok. Így jutottunk oda, hogy mi lenne, ha a szolgáltató biztosítana többféle ebédlehetőséget, hiszen a város más területein működik az a la carte rendszer.
  • Megkerestem a szolgáltatót, hogy az oktatási intézményekben is lehessen legalább kétféle menüsor, hiszen az ételfutáros rendszer bizonytalan eredetű élelmiszereket szállít. A szolgáltató egyetértett velünk, hogy az iskolarendszerben is az a la carte nagyobb változatosságot jelentene. A választékot azért is indokolt bővíteni, hiszen sokszor azért küldik vissza az adott ételt, mert a diákok nem kedvelik. Ebből kiindulva kialakult az „a” és „b” menüs verzió, ezzel a diákoknak tudunk választási lehetőséget teremteni.
  • A teljes jelentés szövege és a táblázatok.
  • A gimnáziumban december elseje óta lehetőség van választani az ételek között és a tapasztalatok kedvezőek. Az általános iskolákban január elsejétől indult el ez a rendszer, és már azt látjuk, hogy nőtt az iskolákban ebédelők száma. Úgy gondolom, ezt értékelik a szülők és a diákok is, többeknek sikerült kedvet teremteni arra, hogy az iskolai menüsorból válasszanak ebédet.
Képünk illusztrácó
  • Az önkormányzaton belül egyik képviselőtársunk feladata, – mivel szakmabeli is –, hogy továbbra is felügyelje a közétkeztetést. Ha van rá igény, ezután is lehetőség van kóstolásra, ám panaszt az utóbbi időben nem hallottam. Azt azért tudni kell, hogy az iskolai közétkeztetés nagyon kötött terv szerint történik, szigorúan előírják, hogy milyen energia tartalmú ételt, milyen alapanyagokból lehet elkészíteni. Az országos dietetikusok dolgozták ki a jogszabályt, mely szerint hányszor kell főzeléket adni, hányszor kell húst, levest adni, milyen zöldségfélék kívánatosak. Ezért aztán eléggé kötött a rendszer. Azt tudjuk, hogy ebben a korban a gyerekek még szeretnek válogatni, de azt gondolom, hogy mind a szolgáltató mind a rendszerben lévő tanárok, és a DÓHSZK munkatársai mindent elkövetnek azért, hogy minél rugalmasabban működjön az iskolai közétkeztetés.

Katona M. István

Címlapfotónk illusztráció

Még szintén érdekelheti...