Kitekintő

Több milliárd forintból fejlődik Nagymaros

Nagymarosra az elmúlt években összesen több mint 2,5 milliárd forint kormányzati támogatás érkezett. A Dunakanyar egyik legnépszerűbb településén megújult a strand, az egészségház, az óvoda, sorra szépülnek meg a templomok. Az általános iskolában egy új tornatermet alakítanak majd ki, amelyre 783 millió forint állami támogatást kapott Nagymaros. A fejlesztésnek köszönhetően itt sport- és közösségi rendezvényeket is tarthatnak majd.

Nagymaroson régóta megoldatlan probléma, hogy a Kittenberger Kálmán Általános Iskola diákjainak – főleg rossz időben – a mai kor elvárásainak is megfelelő körülmények között tartsák meg a tornaórákat. Az új tornaterem megépülésével egy modern, ízléses, környezetbe illő épülettel bővül az iskola a diákok és szülők örömére, mely a diákokon kívül a nagymarosiak sport és közösségi rendezvényeinek is új helyszínt biztosíthat.

Az intézmény épületében egyébként egy újabb, 50 millió forintos kormányzati támogatásból kicserélik az intézmény nyílászáróit így sokkal hatékonyabb lesz az épület hőszigetelése – tudtuk meg Heinczinger Balázs polgármestertől.

Elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében több mint 58 millió forint pályázati támogatást nyert Nagymaros az egészségház külső felújítására. Korábban a belső átalakításra, korszerűsítésre már nyert az önkormányzat 30 millió forintot. Ezáltal egy ütemben elvégezték a belső és a külső felújítást. Emellett 10 millió forintból az összes belső bútor cseréje is megvalósulhat.  

Ismertette, hogy a településen lévő kulturális élet központjának fejlesztése is elindult. Egy határon átnyúló pályázat segítségével felújították a mosdót, valamint 50 millió forint kormányzati támogatásból kicserélhetik a régi, azbeszt tetőt. A művelődési ház fejlesztését fontos feladatként tűzték ki, számos rendezvény valósul meg az intézményben. A település programjainak támogatására 10 millió forint támogatást is kapott.

A polgármester hangsúlyozta: ami számunkra nagyon fontos és minden településnek gyengepontja, az illegális hulladéklerakók felszámolása. Ennek érdekében a város több pontján, szintén pályázati támogatásból 19 kamerát helyez el az önkormányzat folyamatosan. A fejlesztésnek már most látszik az eredménye.

A turizmus rendkívül fontos Nagymaros számára. Éppen ezért bicikliutat is fejlesztett az önkormányzat. Több mint 1 kilométer hosszan megújult a város belterületén egy nagyon rossz állapotban lévő kerékpárút. Teljesen új aszfaltréteget kapott, emellett biciklitárolók is épültek.

Heinczinger Balázs polgármester úgy fogalmazott: a fejlődés útján vagyunk évek óta és további támogatásokban bízva szeretnénk még tovább fejlődni.

Még szintén érdekelheti...