Kitekintő

Rétvári Bence penci sajtótájékoztatója a megemelt minimálbérekről és a 25 év alattiak szja-mentességéről

Február első felében megérkezik a 13. havi nyugdíj teljes összege és ezekben a napokban országosan közel 2 millió, a Váci és a Szobi Járásban 15 ezer család kapja vissza a tavaly befizetett teljes személyi jövedelemadóját az átlagbér mértékéig – jelentette ki Rétvári Bence, a Pest megyei 4. számú választókerület országgyűlési képviselője a penci általános iskola előtt tartott sajtótájékoztatóján, aki a kedvező kormányzati intézkedések között említette a 25 év alattiak szja-mentességét is.  

A 25 év alatti fiatalok számára jelentős kedvezmény, hogy munkájuk során először vehetik át úgy a fizetésüket, hogy nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. – Ez éves szinten akár félmillió forint pluszt is jelenthet egy fiatalnak Magyarországon. Ez a pozitív döntés is arra kell ösztönözzön mindenkit, hogy vállaljon munkát, mert kevesebb pénzt von el az állam, hogy minél több maradjon az embereknél. Ugyanakkor fontos, hogy a bérek is emelkedjenek – hangsúlyozta az Emmi parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence felvázolta, hogy az államnak két jelentős lehetősége van: egyrészt az adók csökkentése, mint ahogy azt az elmúlt években tettük, másrészt pedig a minimálbérnek az emelése. Olyan mértékű minimálbér-emelés volt ebben az évben, amelyre nagyon kevés példa van nemcsak Magyarországon, de máshol is.

A fenti kijelentését számokkal is alátámasztotta: – Kormányzásunk kezdetekor Magyarországon 73.500 forint volt a minimálbér és 3,7 millió ember dolgozott. Most 4,7 millió ember dolgozik és 200 ezer forint a minimálbér és 260 ezer forint a szakmunkás minimálbér. Jól látható tehát, hogy sokkal többen dolgoznak és sokkal magasabb az a fizetés, amit elérhetnek. Az előttünk levő kormányzat 8 éve alatt 50 ezer forintról emelkedett 73.500 forintra, tehát 23.500 forinttal emelkedett a minimálbér. 2010 óta ennek a többszörösével – az, hogy 73.500 forintról 200 ezer forintra emelkedhessen, több ütemben – emeltük a minimálbért – ismertette.

Mint elhangzott, a legkisebb keresetűek béremelkedése pozitív hatással van a náluk valamivel többet keresők jövedelemnövekedésére is.  

Rétvári Bence kiemelte: a kormány fontosnak tartja, hogy a magyar gazdaság erősödéséből mindenki részesüljön. Példaként említette a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, a családoknak visszajuttatott jövedelemadót, a megemelt minimálbért és szakmunkás bérminimumot.

– Magyarországon tavaly rekordmagas volt a gazdaság növekedése, jól sikerült a gazdaság újraindítása a koronavírus-járvány után. A magyar gazdaság a 2010-es állapothoz képest sokkal inkább a saját lábán tudott állni, sokkal erősebb volt a koronavírus-válság kitörésekor, ezért sikerült gyorsabban az újraindítása is. Ezért sikerült olyan lépéseket bevezetnünk, ami a nyugdíjasoknak a teljes 13. havi nyugdíjat, a fiataloknak az adómentességet, a családosoknak az adó visszatérítést, és minden dolgozónak a minimálbér emelés jobb körülményeket biztosít – hangsúlyozta Rétvári Bence, aki szerint ezen az úton kell tovább menni, előre.

Az ESTV kérdésére – hogy miből lesz fedezet az adókönnyítésekre, amikor az államháztartás tervezett hiánya 3 ezer milliárd forint körül van – így válaszolt Rétvári Bence.

– Magyarországon a gazdaság rekordléptékben növekedett az elmúlt esztendőben. A vártnál várhatóan lényegesen nagyobb, még akár 6 százalékot is meghaladja a gazdasági növekedés. Ez az a többlet, amiből az adó-visszatérítésre, a 13. havi nyugdíjra, a fiatalok szja-mentességére is van fedezet most már a magyar gazdaságban – érvelt az országgyűlési képviselő.

A sajtótájékoztatót követően a település polgármestere, Králik József büszkén mutatta be a 169,5 milliós támogatásból két új tanteremmel bővülő Cserhátligeti Általános Iskola fejlesztését, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy olyan kistelepülések számára, mint amilyen Penc is, óriási jelentősége van a Magyar Falu Program keretében elnyerhető pályázati forrásoknak, melyek nélkül nem tudnának egyről a kettőre fejlődni.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Két új tanteremmel bővül az iskola
A fiatalok is örülnek a fejlesztésnek

Még szintén érdekelheti...