ünnep

Karácsonytól tanévkezdésig – 3,5 millió forint értékű adományt gyűjtöttek a dunakesziek

Ha adományról esik szó, sokaknak a karácsony jut eszébe. Városunkban is az ünnep közeledtén immár sok éve egy akció telítődik meg lélekmelengető tartalommal. Ám évente nem csupán egy alkalomra korlátozódik az adományozás nemes gesztusa, melyről Szabó József önkormányzati képviselőt kérdeztük.

A korábbi évek eredményeire alapozva, a múlt év végén is elindítottuk a karácsonyi adománydoboz akciónkat, mely értékben és mennyiségben egyaránt az eddigi a legsikeresebb volt – mondta a képviselő.

– Összértékben mintegy 3 és félmillió forint értékű adomány gyűlt össze. Így a DÓHSZK Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai – akiknek a munkáját ezúton is köszönöm – személyre szabott ajándékokat tudtak adni a rászoruló családok gyermekeinek. Megtudták mik az álmaik, mit írtak fel az angyalkáknak, hogy mit szeretnének és ezeket a kívánságokat sikerült teljesíteni. Ők ugyanis munkájukból adódóan rendelkeznek a megfelelő adatbázissal, tudják, kik ezek a családok, velük év közben is folyamatosan tartják a kapcsolatot. Nagy örömet sikerült szerezni a gyerekeknek.

    Az ajándékok összetételéről elmondta a képviselő, hogy a kisebbeknek többek között legó és egyéb hasonló játékok, a nagyobbaknak építő, logikai és társasjáték került a karácsonyfa alá. Gyakorlatilag nyolcvan ajándékcsomagot tudtak összeállítani, melyekbe alapvetőn új játékok kerültek, amelyeket magánszemélyek, civil szervezetek juttattak el a gyűjtőhelyekre. Idén a Rotary Club is csatlakozott az akcióhoz. Összeállítottak száz nagy méretű csomagot tartós élelmiszerekből és ezek is gazdára találtak. Így kiszélesedett az adományozási kedv és a köre is. Idén, az év végi akció kezdetében megpróbálunk felhívással élni, hogy a dunakeszi vállalkozók, amennyiben lehetőségük van, csatlakozzanak a kezdeményezéshez.  

    Az országos médiában is lehetett tapasztalni, hogy karácsony közeledtével a szeretet jegyében az emberek adakozó kedve megnő, fogalmazott a képviselő. Természetesen vannak civil szervezetek, amelyek év közben is szerveznek hasonló akciókat, de év vége felé ez a tevékenység megsokasodik. Mi is ezt tesszük a rászorulók érdekében. Legalább így legyen öröm ezeknél a családoknál.

– Fontos tudni, hogy városunkban ugyancsak évek óta működik az iskolakezdési adomány akció, amely a szeptemberi tanévkezdéshez koncentrálódik. Azt tervezzük, hogy az eddigi általános felhívás mellett már a nyár végi iskolakezdési akció előkészítésekor célirányosan felkeressük a városunkban tevékenykedő vállalkozókat, hogy amennyiben lehetőségük van adományozásra, szívesen fogadjuk hozzájárulásukat az eredményességhez.  

Szabó József önkormányzati képviselő

Ha úgy tetszik, ennek az akciónak én az „arca”, mozgatórugója vagyok, de ezt a munkát egy nagy csapat végzi. Ki kell emelnem a már említett a Család-és Gyermekjóléti Központ munkatársait, akik napi feladataik mellett az akció sikeréért mindent megtesznek.

Katona M. István

A szerző felvétele

Még szintén érdekelheti...