Kitekintő

Püspökhatvanban 270 ezer forintért vásárolhattak közművesített építési telket a fiatalok

Püspökhatvanra méltán mondhatjuk, hogy családbarát önkormányzat irányítja, amely a település adottságait példaértékűen ötvözi a sikeres állami pályázatokkal, aminek köszönhetően 110,3 millió forint központi támogatásból és 15,6 millió forint önrészből épített bölcsődét, 62,4 millió állami forrásból újította fel a fogorvosi- és gyermekorvosi rendelőt. Negyvenöt közművesített építési teltek parcelláztak fel 270 ezer forint egységáron az otthonteremtő fiataloknak.

A művelődési és faluház, valamint a templom felújítása mellett a folyamatos az utakat és a járdák karbantartása is – tudtuk meg Bátyi József polgármestertől, aki elmondta, hogy az elmúlt időszakban 531 millió forintot nyertek pályázaton.

A falu mindennapi életét 1994 óta irányító polgármester azzal kezdi a beszélgetést, hogy összetartó, egymást tisztelő emberek élnek a településen, akik között nincsenekpolitikai vagy generációs ellentétek.

– Az összefogás egyik legszebb példája, hogy a katolikus templom felújítására elnyert 40 millió forint pályázati forrást az önkormányzat 3 millióval, míg a falu másfél ezres lakossága 10 millió forinttal egészítette ki – mondja elismeréssel a hangjában a hatvanas éveinek derekán járó Bátyi József, aki emellett nagyon büszke arra – mint egykori labdarúgó is -, hogy tartalmas kulturális és sportélet jellemzi a falut.  
– Számunkra mindig is fontos volt, hogy legyenek jó közösségeink, ahová szívesen mennek az emberek, ahol kikapcsolódhatnak, ahol jól érezhetik magukat. A faluban működik művészeti és kulturális egyesület, van nyugdíjas klubunk, sportegyesületünk, hagyományőrző csoportunk. Népszerű a Pro Musica Vegyes kórosunk, polgárőr egyesület is működik nálunk és van jó néhány baráti társaság is. Én is járok egybe – mondja a polgármester, aki gyorsan hozzáfűzi: azt szeretnénk, ha ebben a jó faluközösségben teremtenének maguknak otthont a fiatalok.

Élénk kulturális élet jellemzi a települést

– A fiatalok helyben maradása, az otthonteremtésük megkönnyítése érdekében az önkormányzat 45 közművesített építési telket parcellázott fel az elmúlt évek során. Eleinte 2,7 millió forintért kínáltuk a telkeket, de 2020-ig mindössze 5 talált gazdára, ezért úgy döntöttünk, hogy a korábbi vételár 10 százalékáért, vagyis 270 ezer forintért hirdetjük meg a helyben élő fiatalok számára. Egy év alatt eladtuk a maradék 40 telket – ismertette a példaértékű döntést a polgármester.

– A szerződésben ötéves beépítési kötelezettséget írtunk elő, melyben rögzítettük, hogyha ettől elállnak, akkor az önkormányzat ugyanezen az áron kapja vissza a telket, hogy megakadályozzuk az ingatlanspekulációt – tette hozzá kérdésemre.

Majd arról beszélt a polgármester, hogy igyekeztek mindig olyan fejlesztéseket választani, amelyek az egész lakosságot szolgálják ki, bölcsődés korú gyerekektől kezdve a családot alapító fiatalokon át egészen az idősekig bezárólag.

– Tavaly adtuk át a 96 millió forint pályázati forrásból épített 12 férőhelyes bölcsődét, az óvodában 2010-ben és 2014-ben volt felújítás. A Magyar Falu Program keretében most adunk be egy újabb pályázatot tornaszoba kialakítására, fűtéskorszerűsítésre és napenergia hasznosítását célzó fejlesztések támogatására. A Pest Megyei Önkormányzat 62,3 millió forintos támogatásából újítottuk fel a fogorvosi- és gyermekorvosi rendelőt. Jó érzéssel mondhatom el, hogy a Magyar Falu Program pályázaton 32,3 millió forintot nyertünk, melyből a faluháznak a tetőszerkezetét javítottuk ki. Itt működik a polgármesteri hivatal és az egészségközpont is, de ebben az épületben alakítunk ki három szolgálati lakást közalkalmazottaink számára. Eredményesen pályáztunk a Lami István Művelődési Otthon felújításához szükséges források elnyerésére is. A tető- és födémszerkezet felújítása után ezúttal 40,3 millió forint állami támogatásból sikerült elvégeznünk az intézmény belső felújítását, amely nagyon szép lett – ismertette a falu vezetője.  

A polgármester szerint a község oktatási és egészségügyi intézményrendszere, infrastruktúra hálózata jónak mondható, bár – mint fogalmazott – soha nem lehet hátradőlni, hiszen mindig jobbra és szebbre kell törekedni. A közeljövő legfontosabb feladataként jelölte meg a 2013 óta állami fenntartásban működő általános iskola fejlesztését, melybe a 140-150 tanuló között a püspökhatvani diákok mellett Acsáról és Csővárról is járnak a felső tagozatos osztályokba. 
– A 72 iskola működtetését felügyelő Váci Tankerület Központ igazgatója is érzékeli gondjainkat, aki megígérte, ha eredményes lesz az idei pályázatuk, akkor a püspökhatvani iskola is számíthat a fejlesztési támogatásukra – mondta optimista hangon Bátyi József, Püspökhatvan polgármestere.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...