Kitekintő

Vácon rendezték meg a Raoul Wallenberg országos középiskolai tanulmányi verseny egyik elődöntőjét

Több mint tíz éve rendezik meg hazánkban és a Kárpát-medencére kiterjedően az Országos Raoul Wallenberg Középiskolai Tanulmányi Versenyt. Vácon hét éve kerül sor a vetélkedő egyik területi elődöntőjére, melyet idén február 17-én a gyönyörűen felújított Piarista Kilátó Központban rendeztek meg. Egyidejűleg Debrecen, Pécs, Veszprém és Budapest adott otthont az elődöntőknek.

    Az internetes selejtezőt követően a váci versenyen öt három-három fős csapat vett részt. Százhalombattáról az Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Technikum két csapata, Budapestről a Berzsenyi Dániel Gimnázium csapata érkezett. Vácot a VSC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium diákjai képviselték. Gödöllőről érkezett a VSC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola csapata. A verseny fővédnöke dr. Rétvári Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője volt.  

    Dr. Orosz Ferenc biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora volt a zsűri elnöke a Raoul Wallenberg Egyesület képviseletében. A hattagú zsűri két váci tagja volt Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, egyben a rendező bizottság elnöke, valamint Turai Valéria, a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató-Kutató Történelmi Központ ügyvezetője. A szellemi megmérettetést Petrovics Zsuzsanna, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára vezette.

    Az egész napos vetélkedő „nyitányaként” levetítették a csapatok által előzetesen elkészített filmetűdöket, melyek különböző módon idézték fel a vészkorszak eseményeit. A történelmi események „prózai” megidézése mellett egy alkotás riportban mutatott be holokauszt túlélőket, egy másik film pedig drámaian megszerkesztett történettel „mesélte el”, hogyan mentettek meg egy kisbabát 1944-ben aki felnőtt leányként ismerte meg saját történetét.

    Sokrétű feladatok követték egymást, melynek formája napjaink technikai lehetőségeit is kihasználta. Egyik feladatnál az okos telefont kellett igénybe venni, másnál puzzle-jéték keretében kellett korabeli fotót összerakni, majd kommentálni a látottakat. Igénybe vették a kivetítőt is, melyen eldöntendő kérdésekre kellett a helyes válaszokat megadni. Volt olyan feladat, amellyel felidézték azokat az embermentő személyiségeket, akik vállalva a veszélyt tízezreket menekítettek el a biztos halál elől. Összességében színvonalas, igényes versenyben mérhették össze tudásokat a diákok. Kiderült, hogy történelmünk szörnyűségekkel teli korszakát behatóan ismerik a fiatalok s ez példa lehet kortársaik számára is.

    A szoros verseny végén Turai János köszöntötte a jelen lévőket. – Személyes javaslatomra hét éven keresztül rendezünk Vácon elődöntőket, amelyre a város mindig büszke lehetett – mondta. A Hitközség eddig a mindenkori önkormányzattal közösen szervezte meg, folytatta, s kitért arra, hogy a Hitközség és személyes javaslata alapján Vác város önkormányzata korábban, az országban egyedüliként Raoul Wallenberg díjat vehetett át. Idén azonban a rendezés jogát magához vette a Hitközség, mivel az önkormányzatba olyan személyek kerültek be, akiknek elvei nem egyeztethetők össze Raoul Wallenberg szellemiségével.      

  Nagyon fontos, hogy mindenki megismerje a holokauszt történetét, fogalmazott köszöntőjében Rétvári Bence. A történelemben mindig vannak olyan korszakok, amikor olyan emberek kerülnek hatalomba, akik másokat nem tisztelnek. Ilyen volt a náci korszak, ezt tették a kommunisták a XX. században. Mindkét eszme az emberek megnyomorítására épült, mondta az államtitkár.

  • Büszkék lehetünk Wallenbergre és más magyar és nem magyar embermentőkre, akik tízezer számban mentették meg magyar zsidó honfitársainkat és mindenki mást, akit üldöztek. A fiatalságnak fontos, hogy őket példaképnek tudjuk felmutatni. Ez a verseny abban is segít, hogy megismerjük, hogy mások az életüket adták az igazságért. A történelem fintora, hogy Wallenberg a nácik elől mentette a zsidókat, és aztán a szovjet kommunisták ölték meg. Az emberi természet nem változik, mindig lesznek olyanok, akik az idegen ideológiákat kiszolgálják Magyarországon. Aki a mi közösségünknek árt, azt nevezzük nevén és mondjuk ki azt, hogy ebből nem kérünk.

    Végezetül köszönetet mondott a versenyzőknek és a szervezőknek.   – Minden ilyen témájú versennyel azt tudjuk szolgálni, hogy Magyarország jövője sokkal boldogabb legyen, mint amilyen tragédiák a huszadik században történtek.

    A díjakat és az ajándékokat Rétvári Bence és Turai János adták át.  A verseny a százhalombattaiak győzelmével zárult. Első lett a Széchenyi István Technikum Triaszpóra, második a technikum Piros-kék fantázia nevű csapata. Harmadik helyen a budapesti csapat végzett, negyedik-ötödik helyezett lett a gödöllői Madách Technikum, illetve a Boronkay technikum csapata. Az első-második helyezettek ott lehetnek a várhatóan áprilisban, a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából megrendezendő döntőn. A versenysorozatot támogatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyarországi Svéd Nagykövetség, Az Élet Menete Alapítvány, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Holokauszt Emlékközpont.   

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...