Kitekintő

Gyógynövények, újrahasznosítás, edukáció – Zöld Dunakeszi Program a Dunakeszi Feszten

Idén is jó hangulatban, nagy érdeklődés mellett zajlott le a Dunakeszi Feszt. Úgy gondoltuk, hogy a Zöld Dunakeszi Programot is érdemes valamilyen szinten megjeleníteni a fesztivál keretében, ezért nagy fába vágtuk a fejszénket: a Dunakeszin működő CleanEco céggel együttműködve szelektív szigeteket hoztunk létre, hogy környezettudatosabbá tegyük a hulladékgyűjtést a Feszten is. Várakozásunkkal ellentétben ez még nem sikerült tökéletesen, de legalább felszínre hozta azokat a tapasztalatokat, amelyeket figyelembe véve a későbbiekben ebbe az irányba is elindulhat egy tudatos építkezés, tervezés.

Ezzel együtt ugyanakkor két sátorban „Öko-falu” programot hirdettünk meg, amelynek lebonyolítása kifejezetten jól sikerült: műanyag-kvíz, clip-board játék, környezetvédelmi társas, újrahasznosított műanyagot felhasználó fröccsöntő gép, festőnövényekkel való festés, kézműves foglalkozások várták a családokat. A Dunakeszin működő Rozmaring Erdei Iskola jóvoltából gyógynövény-workshop és gyógytea konyha is várta az érdeklődőket. Az Erdei Iskola vezetője, Perényi Dorottya különleges teakeverékekkel készült, amit a látogatók akár rögtön a helyszínen megkóstolhattak, vagy akár az igényeiknek megfelelő válogatásban, tölthető teafilterekben haza is vihettek.

A szombati nap végén ugyan a szél megbontotta a sátrunkat, így vasárnap reggel költözéssel kellett kezdenünk, de hála a szervezőknek és a Programiroda munkatársainak ez minden nehézség nélkül megtörtént, így a vasárnapot már szélvédett helyen, jó hangulatban tölthettük. Öröm volt beszélgetni a sátrunkat meglátogató családokkal, nyugdíjasokkal, fiatalokkal. Beszélgetés közben természetesen mód nyílt arra, hogy környezetvédelmi kérdésekről, egészséges életmódról, edukációról is szót ejtsünk. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget!

Tisztelettel: Nyíri Márton, alpolgármester

Még szintén érdekelheti...