közélet

Rétvári: Aki demokrata, az nem áll szóba a kommunistákkal

A kommunizmus áldozatainak emléknapján kora este a váci rabtemetőben tartottak megemlékezést a Fidesz és a KDNP városi szervezeteinek szervezésében február 25-én. Az emlékezőket Fábián Fédra köszöntötte a szervezők nevében, a Himnusz közös eléneklése után Smál-Szilaj Gábor előadásában meghallgatták Heltai Jenő: Szabadság című versét. Beszédet dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő mondott, aki hangsúlyozta: a kommunizmus olyan velejéig romlott eszme, amely a legkisebb mértékben sem tiszteli az emberi méltóságot.

A kommunizmus sokféleképpen nyomorította meg hazánkat és az embereket. Volt, akit bebörtönöztek, volt, akit kényszermunkára vittek Recskre, volt, akit családjával együtt telepítettek ki Hortobágyra, volt, akinek elvették a boltját… – sorolta dr. Rétvári Bence azokat a bűnöket, amiket a kommunisták elkövettek az emberek ellen.

    A kommunisták 800 ezer honfitársunkat hurcoltak el kényszermunkára, a gulágra és a málenkij robotra, egymillió ember ellen büntetőeljárást indítottak, 300 ezer embert elítéltek a bíróságok, több tízezer embert fosztottak meg a szabadságától, több ezer embert fosztottak meg az életétől – emlékeztetett.
– Őrájuk emlékezünk a mai napon, az ő áldozatukra. A kommunizmusnak nincsenek hősei, a kommunizmusnak csak áldozatai vannak – húzta alá.

A város országgyűlési képviselője elfogadhatatlannak tartja, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak nincs az ENSZ által elfogadott emléknapja világszerte, amit Magyarország évek óta szorgalmaz. Majd így folytatta: „Valahogy az a százmillió ember, aki meghalt a kommunista diktatúrák alatt, nem volt még annyira fontos a világ vezetői számára, hogy elismerjék az ő szenvedésüket. Fájó, hogy nem osztoznak mások abban, hogy Európában, Ázsiában, Amerikának főleg a középső és déli részén és Afrikában hány millió ember vesztette életét a kommunista diktatúra következtében.” 

Dr. Rétvári Bence – a hallgatóság felé fordulva – hangsúlyozta: „Mi emlékezünk rájuk!”

Hozzátette: tavaly Nemzeti Emlékhellyé minősítette a kormány a váci rabtemetőt és a márianosztrai fogházat.

Az emlékező politikus szerint annak a szónak, hogy kommunizmus nagyon nagy súlya van, nagyon mély sebeket tép fel. 

  „Ezért vigyáznunk kell, hogy ezt a szót nem lehet csak úgy kimondani. Ez nem egy hangulatfestő szó, hogy kommunizmus és kommunista. Senki nem vállalhat közösséget kommunistákkal. Senki nem mondhatja azt, hogy ő olyan széles bázisra épít, hogy abba a kommunisták és a fasiszták is beleférnek, mert azok sehova nem férnek bele. Aki demokrata, az nem áll szóba a kommunistákkal. Aki demokrata, az nem köt kompromisszumot sem kommunistákkal, sem fasisztákkal. A demokrácia és a kommunizmus nem fér össze. Ez két fogalom. Aki demokrata, az antikommunista, elutasítja a kommunista szélsőséget is és a fasiszta szélsőséget is.” – hangsúlyozta dr. Rétvári Bence.

Az Emmi parlamenti államtitkára beszéde zárásaként arra kérte az emlékezőket, hogy gondoljanak kegyelettel azokra az emberekre, akik itt Vácon, országszerte és világszerte egy igazságtalan és embertelen eszme, a kommunizmus áldozatai lettek.

„Ahol a világon kommunizmus volt, ott mindig diktatúra is volt. Demokratikus kommunizmus sehol sem jött létre, mert a kommunizmus a gyökereinél alapvetően egy diktatórikus eszme. Ezért vele kompromisszumot kötni, kiegyezni soha, semmikor nem lehet.” – emlékeztette az áldozatok emléke előtt tisztelgő polgárokat dr. Rétvári Bence.

Az megemlékezés befejezéseként Smál-Szilaj Gábor előadásában Reményik Sándor: Kegyelem című verse hangzott el, majd az országgyűlési képviselő, valamint a Fidesz és a KDNP váci szervezeteinek vezetői elhelyezték az emlékezés koszorúját.

A váci rabtemetőben tartott megemlékezés a nemzeti imádságunk és a Szózat elhangzásával zárult.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

***

    A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján arra emlékezik az ország, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték.

    A politikus nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban, és önkényes fogva tartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált.

Még szintén érdekelheti...