Vác

Szavalóversennyel tisztelegtek a Márciusi ifjak emléke előtt

A centenáriumi rendezvénysorozat újabb programját zárta sikeresen a Váci Reménység Egyesület, melyet már évtizedek óta hagyományosan a Márciusi ifjak tiszteletére rendezünk. A színvonalas versenyen váci középiskolák diákjai szavalták el a magyar költészet nagy remekműveit.

A versenyben résztvevők előadásmódját Varga-Kohári Mária, a Váci Egyházmegyei Könyvtár igazgatója, Dora Zoltán nyugalmazott iskolaigazgató és Németh-Péter Mikola, író, költő zsűrizte.

A pontozásnál fontos szempont volt a vers kiválasztása, az előadó és a vers találkozása, a vers értelmezése és az előadóművészi tehetség. Köszönjük a fiataloknak, hogy részt vettek versenyünkön, hiszen ezzel is segítik az egyesület munkáját, abban, hogy Vanyek Béla szellemiségét tovább vigyük és megőrizzük az utókor számára, hogy tovább éljen ez a régi szép hagyomány. A versek kiválasztásánál előtérbe került a bűn és bűnhődés kérdése.

A zsűri egyöntetű döntése alapján az első helyezést Károlyi Egon, vajdasági ifjú nyerte el, aki egy ipolysági költő, Sajó Sándor Magyar ének 1919-ben című versét szavalta el. Második helyezést ért el Szlávics Viktória Pilinszky János Tilos csillagom című versével. Ők mindketten a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, felkészítő Kövesdi Szilvia magyartanár. A harmadik helyen visszatérő versenyzőnk, Hidvégi-Üstös Izabella végzett, Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét szavalta el. A felkészítő tanár, Petrás Mária, az I.Géza Király Közgazdasági Technikum magyartanára.

Az eredményhirdetés közben Dora Zoltán kihangsúlyozta, hogy a tiszta élő hang a legfontosabb egy vers szavalásánál, míg Német-Péter Mikola az előadó és a költő találkozását emelte ki értékelésében. Varga-Kohári Mária külön megköszönte a fiataloknak, hogy ilyen élményben lehetett része. A személyre szóló jó tanácsok mellett az író kihangsúlyozta, milyen fontos a művészet a mostani nehéz helyzetben -a covid és a jelenlegi háború miatt. Fontos, hogy a fiataloknak legyen hite, mert a hit segít át a nehéz időkben, legyen az a vallás, zene, vagy akár a költészet.

A szavalóverseny résztvevői mind ajándékkal tértek haza, a győztes mint, minden évben idén is a városi ünnepségen szavalja el Petőfi Sándor Nemzeti Dal című versét. Ezenkívül a fiatalok meghívást kaptak a Váci Egyházmegye Könyvtárába egy külön látogatásra.

Köszönet minden résztvevőnek, felkészítő tanárnak és a zsűrinek, hogy a színvonalas versenynek köszönhetően együtt tiszteleghettünk a Márciusi Ifjak emléke előtt!

Fábián Fédra

Még szintén érdekelheti...