Dunakeszi

Új tagóvoda, kerékpárút fejlesztés, energetikai korszerűsítés Dunakeszin

Dunakeszi Város Önkormányzata és a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. 2021 végén indult el a 2021-2027 programozási időszak uniós pályázati felhívásain, amelyek közül három beadványra már meg is érkezett a pozitív válasz. Három kiíráson a város eddig 1.208.299.898 Ft támogatást nyert el. A részletekről Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője és Dióssi Csaba polgármester tartott sajtótájékoztatót az Aranyalma Tagóvodánál.

    – Újabb jó hírt kapott a városunk, három pályázatunkat sikeresen  bírálták el, összességében több mint egymilliárd 300 millió forintos összegről van szó – mondta a polgármester. Majd így folytatta: – Ennek a legnagyobb eleme egy új tagóvoda építése, ami az Aranyalma Tagóvoda folytatása lesz. Ezzel azt a régi célunkat tudjuk megvalósítani, hogy minden dunakeszis gyerek már olyan intézménybe járhasson, amely eredendően óvodának épült.

    Köszönetet mondott Tuzson Bence országgyűlési képviselőnek, aki segítette ezt a folyamatot az ötlettől a jelen pillanatig. – Biztosak lehetünk abban, hogy ez a beruházás megépül, és négy csoportszobával 120 gyermek befogadására lesz alkalmas. Egyebek mellett 20,8 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítésére és új parkolóhely kialakítására is lehetőség nyílik. A tervek szerint az építkezés 2023 első félévében indul és 2024-ben birtokba is vehetik a gyermekek az új óvodát.

    A folytatásban elmondta, hogy 300 millió forintból a kerékpárút-hálózat bővítése történik meg. Ennek eredményeként össze tudják kötni az EuroVelo 6 hálózattal a Fő úton haladó kerékpársávot, így az ipari parkhoz is könnyebb lesz eljutni a dolgozóknak, illetve a bevásárlóközpontba a vásárlóknak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a pályázat megálmodásában, kidolgozásában és a döntési folyamatban.

– Nagy lépést tettünk előre azzal, hogy Dunakeszi városa újabb jelentős összeget nyert el – fogalmazott Tuzson Bence. – Három komoly projekt valósul meg, de a választókerület egészében is több mint három és fél milliárd forint az az összeg, amit pályázatokon elnyertek a különböző önkormányzatok. Azért is nagy jelentőségű a pályázat, mert Dunakeszin mindig arra konceentráltunk, hogy olyan beruházásokat valósítsunk meg, amire az embereknek igényük, szükségük van, és életminőségüket is javítja. Nem véletlen, hogy ez az ország legdinamikusabban fejlődő települése.

    A továbbiakban arról szólt a képviselő, hogy az óvoda bővítésre 800 millió forintot fordíthatnak.

    A kerékpárút-bővítés jelentősége az EuroVelo 6 és a Pallag utcában lévő ipari terület összekötése, ahol nagyon sokan dolgoznak és lehetőség nyílik a munkahelyet kerékpárral elérni. Ezen az úton a BKK járatok is elérhetővé válnak. A tervezett nyomvonal hossza 2,3 km lesz, a munkálatok várhatóan 2023 első félévében kezdődhetnek el. Ez a beruházás 300 millió forintból valósul meg.

   Végezetül szólt még a harmadik jelentős, energiahatékony beruházásról is, amelyek valójában épületfelújítások lesznek. Közülük az egyik a Krajcár utcában, a Közüzemi Kft. ügyfélközpontja, amely olyan szinten újul meg, hogy szinte nulla lesz az enerigafelhasználás. Régi adósságként megvalósul a temetőben lévő ravatalozó épület és a főépület energetikai korszerűsítése. Ezekre a beruházásokra a Közüzemi Kft. több mint 108 millió forint állami támogatást nyert el. A kivitelezés legkésőbb 2023 elején kezdődhet el.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...