Környezetvédelem

Megtisztítjuk Vácot!

Mint már ismeretes egy több évtizede húzódó illegális szemétlerakóhely megszüntetése volt a célja a Zöld Dunakanyar Alapítványnak, melynek már eddig is több sikeres természetvédelmi projektje volt.

Az alapítvány a Zöld Dunakanyar Program keretében, már támogatta a környékbeli óvodákat madárodúk kihelyezésével, valamint magaságyásokat és komposztálókat is adtak a közösségeknek, hogy ezzel is elősegítsék a környezetvédelem és természet védelmének kialakulását a fiatalokban.

Jelenleg egy komposztáló program van folyamatban a lakosság részére, így hívják fel a figyelmet az otthoni hulladékok további felhasználására.

Több sikeres projektűket folytatva a fecskék csökkenő számának veszélyére is szeretnék felhívni elsősorban a gyerekek, fiatalok figyelmét.

„A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta a 60%-ot. A tendencia sajnos nem fordult meg, viszont közben nagyot változott a világ.” Forrás: MME

Makkos László, Vácduka polgármestere, Rétvári Bence országgyűlési képviselő, Szaba Csaba, az alapítvány kurátora

Az alapítvány jóvoltából több település polgármesterével együttműködve műfecskefészkeket helyeznek ki, hogy ezzel is segítsék a madarakat és felhívják a figyelmet, arra is, hogy „fecskepelenka”-t alkalmazva, még a fészek alatti fecskepiszok is felfogható.

Szabó Csaba, az alapítvány kurátora elmondta: „Az alapítvány fő programja a Zöld Dunakanyar Program, melynek célja, hogy a Dunakanyarban található településekkel együttműködve természet- és környezetvédő intézkedéseket hajtsunk végre. A gyermekek és fiatalok környezeti szemléletformálása, természetszeretetre, környezetvédelemre, valamint kulturális örökségünk védelmére történő nevelése. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak beszéljünk, hanem tegyünk is a környezetük védelméért. Ne csak beszéljünk a környezetünk védelméről, a természetvédelemről, hanem tegyük a hétköznapok részévé. A természetvédelem, a jövőnk és a jelenünk szempontjából nem mindegy, hogy mit csinálunk és hogyan.”

Több ezer köbméter illegális hulladékot számoltak fel

Már több kisebb szemétszedési akció is lezajlott a program keretében, de az ITM által kiírt „Tisztítsuk meg az Országot!” egyedi kérelem című pályázat segítségével egy több ezer köbméteres illegális hulladéklerakót sikerült felszámolniuk, mely Vác határában egy önkormányzati területen helyezkedett el.

Ez az ismeretlen tettesek által több év alatt felhalmozott hulladék már a hatóságok számára sem volt ismeretlen, megszüntetésére fel is szólították az önkormányzatot, sőt már büntetés kiszabását is kilátásba helyezték, amennyiben a szemét elszállítása nem történik meg.

Az év elején az alapítvány megkezdte a projekt lebonyolítását és egy erre engedéllyel rendelkező céggel közösen sikerült több ezer köbméter hulladékot az arra kijelölt lerakóhelyre elszállítaniuk. A hosszú folyamat elején kitermelték a hulladékot. A markolók külön szedték az apró építési törmeléket, a nagyobb betonelemeket, a kommunális hulladékot, és a többi hulladékot, majd szétválogatták, osztályozták őket. A legtöbb folyamat gépiesítve volt, de kézi munkaerő is kellett ahhoz, hogy a projekt sikeresen befejeződhessen. A válogatásra azért volt szükség, hogy minden kitermelt hulladék a megfelelő lerakóhelyre tudjon eljutni.

A területet sikerült az eredeti állapotba visszaállítani. A szemét újbóli lerakásának megakadályozására figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki és megfigyelő kamerarendszer is kiépítésre kerül.

Sokat segíthet a hulladékradar alkalmazása

Felhívják a figyelmet egy nagyon hasznos alkalmazásra.

„A HulladékRadar alkalmazás használatával bejelenthetők a környezetet elcsúfító, szennyező, illegálisan elhelyezett hulladéklerakatok – akár településen belül, akár külterületen. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer alkalmas arra, hogy fotókkal és egyéb, a hulladék fajtájára és mennyiségére, valamint megközelíthetőségére vonatkozó információk megadásával a területileg illetékes hatóság tudomást szerezzen az illegális hulladéklerakásokról, ezáltal intézkedni tudjon annak felszámolásáról a környezet megtisztítása érdekében.

Ha Ön is úgy gondolja, hogy a régi hűtőnek és a felújítás utáni sittnek nem a város szélén, vagy az erdőben van a helye, akkor telepítse a HulladékRadar applikációt, hogy a segítségével közösen tisztítsuk meg Magyarországot!”

Forrás: https://hulladekradar.hu/

A Zöld Dunakanyar Alapítványnál nem csak beszélnek a természetvédelemről, hanem cselekednek is, ezért is kezdődhetett meg ennek a projektnek a kivitelezése is – hangsúlyozta Szabó Csaba.  

(X)

Még szintén érdekelheti...