Kitekintő

50 éves a Dunakeszi díszpolgára cím

Ma 50 éve, 1972. április 21-én alapították meg a Dunakeszi Nagyközség Díszpolgára kitüntetést. Az előterjesztő tanácselnök azzal indokolta javaslatát, hogy így fejezzék ki nagyrabecsülésüket Dunakeszi azon polgárai iránt, akik a politikai, gazdasági, társadalmi vagy kulturális fejlődésben kiemelkedő szerepet vállaltak, „abban átlagot meghaladó mértékben folyamatosan, hosszabb időn keresztül tevékenykedtek.” – írja dr. Kerekes Dóra történész, a dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.

A kitüntetés egyrészt egy zománcozott jelvény, amelynek közepén az állami címer, körülötte pedig a Dunakeszi Nagyközség Díszpolgára felirat szerepel, valamint egy Rózsa Péter szobrászművész által készített, Dunakeszi községet térhatásúan ábrázoló bronz emlékplakett fa alaplapon, a név mellett Dunakeszi Nagyközség Díszpolgára felirattal és az adományozás évszámával, a jelvény viseléséhez szükséges igazolvány, valamint az adományozás tényét rögzítő oklevél lett. Kitüntetési javaslatot a tanácselnök tehetett, a végrehajtó bizottság megbízása alapján, a helyi pártszervezet előzetes egyetértésével. A kitüntetést évi egy alkalommal adományozhatták, és a tanácselnök azt a május 1-jei nyilvános ünnepségen adta át. Az 1972-es év díszpolgárainak Győrvári Ferencné korábbi tanácstagot, az ifjúságvédelmi bizottság volt elnökét, Hajdu Miklóst a községi vas- műszaki üzlet vezetőjét, Hegedűs János tanácselnök-helyettest, dr. Osvay László községi orvost, Pandur József tanácstagot, pedagógust és iskolaigazgatót, valamint (posztumusz) Szőcs József korábbi KIOSZ-vezetőt jelölték. A tanács a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

Az első demokratikus választásokat követően megalakuló új képviselő-testület 1990. november 30-ai ülésen újra meghatározta a díszpolgári cím formáját és feltételeit. Ezek a büntetlen előélet, valamit a politika, gazdaság, kultúra, tudomány, művészet vagy sport területén a város lakossága érdekében egyszeri vagy huzamosabb ideig tartó tevékenység voltak. Évente legfeljebb három díszpolgári címet adományozhattak, amelyhez díszoklevél és a város címerével, valamint az adományozás évszámával díszített aranygyűrű járt. A díszpolgárnak joga lett tanácskozási joggal részt venni a képviselő-testület ülésein, fenntartott hely illette az önkormányzati rendezvényeken, díjtalanul látogathatta a város művészeti és közművelődési intézményeit, halála esetén pedig díszsírhelyet kaphatott.

Dunakeszi díszpolgárainak teljes listája itt tekinthető meg: https://hu.wikipedia.org/…/Dunakeszi_d%C3%ADszpolg%C3…

 

 

Még szintén érdekelheti...