Dunakeszi

A nyugdíjasok kérdeztek, a polgármester válaszolt

A járványhelyzet miatt két év szünet után április 20-án találkozott ismét a Dunakeszi Nyugdíjas Kirándulóklub tagságával Dióssi Csaba polgármester, hogy az előre összeállított és a helyben feltett kérdéseikre válaszoljon.

    A VOKE József Attila Művelődési Központ színháztermét teljesen megtöltötték a nyugdíjasok, akiket köszöntve Zupka Sándor elnök bejelentette, hogy a taglétszámuk jelenleg 313 fő. Elmondta, hogy készül egy közösségfejlesztő terv, amely megvalósulása után átformálja, a jelenkor igényeihez igazítva megújítja a klub tevékenységét.

Zupka Sándor

    A nyugdíjas közmeghallgatáson jelen volt Csoma Attila önkormányzati képviselő, idősügyi tanácsnok, dr. Pál Miklós a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet ügyvezető igazgatója, Szabó Zsolt, a városüzemeltetési osztály vezetője, Tóth Eszter városi főkertész, Laczkó Szilvia, a lakosságszolgálati osztály, közismerten ügyfélszolgálat vezetője.

Csoma Attila (b1), dr. Pál Miklós, Dióssi Csaba, Laczkó Szilvia, Tóth Eszter, Szabó Zsolt

     Az elmúlt évek fejlesztéseiről szólva sok mindenről beszélt a polgármester. Csak kiemelten, az eredmények között említette a Krisztus Király Római Katolikus Iskola teljes felújítását és megnyitását. Teljes felújítás történt a szakorvosi rendelőintézetben, a Dunakeszi MÁV Nagyállomás épületében és itt nyílt meg a kormányablak. Mellette elkészült a járási hivatal többszintes modern törzsépülete. Elmondta, hogy jelenleg már négy sportcsarnok üzemel a városban, de még nincs megállás. Bejelentette, hogy hamarosan átadásra kerül a régi okmányiroda helyén a Dunakeszi Technikai Kiállítás, amelyen majd az ország talán legnagyobb gyűjteménye tekinthető meg. Végül szólt a Dunakeszi Diáknegyedről, amely az ország legnagyobb középiskolai beruházása lesz, és befejezését 2025-re datálta a polgármester, de szeretnék, ha már egy évvel korábban megkezdhetné működését legalább a gimnázium. Az Alag-Ligeti lakóparkban megépül még egy négy csoportos bölcsőde, ezzel a város teljes bölcsőde igényének eleget tudnak tenni.

    Számos kérdés érkezett a polgármesterhez. Többen kérdezték, hogy miért nem kapnak Dunakeszi Kártyát az ideiglenesen bejelentett lakosok. Elmondta: az állandó lakcímmel bejelentett lakosok után kap a település bizonyos normatívát. Ezzel is erősíteni szeretnék a településhez való kötődést. A MÁV gyártelepi egykori szakmunkásképző épület hasznosításával kapcsolatban arról szólt, hogy a tervek szerint idősek otthona létesülne, az átalakításhoz keresnek vállalkozót. A gödi Tescónál terveznek gyalogátkelőhelyet létesíteni, ez a Fő út rekonstrukciójával párhuzamosan valósul meg. A művészetek házával kapcsolatban elkészültek a tervek, keresik a kivitelezőt, ha ez megvan, akkor kerül kormány elé döntésre a terv.  

    A szakorvosi rendelőintézetben zömében idősebb orvosok dolgoznak, a kapacitás korlátozott, ezért van várakozási idő, de ez egy hónapnál azért nem hosszabb, mondta dr. Pál Miklós. Némi iróniával jegyezte meg, hogy ha „erre jár egy fiatal orvos”, azt igyekeznek megtartani. Magán orvosi beutalóval nem tudnak beteget fogadni, hangsúlyozta egy kérdésre válaszolva.     

    Tóth Eszter elmondta, hogy a Kegyeleti parkban két sétányt létesítenek és lehetőség van régi sírokat „örökbe fogadni” gondozásra. Az utcai fák gallyazásával kapcsolatban arról szólt, hogy ezt a munkát az ELMÜ munkatársai végzik, a vezetékektől való előírt 3 méteres távolságot betartva, sajnos nem szakszerű a gallyazás. Kezdeményezés történt, hogy bizonyos területeken ezt a munkát a város végezze el. 

    Csoma Attila többek között bejelentette, hogy a város balatoni üdülőjében lehetőség van szezon előtti és utáni pihenésre nyugdíjasoknak. Az első turnus június 4-én kezdődik, majd szeptember 3-tól is lehetőség lesz pihenni. Egy korábbi felmérésre utalva elmondta, hogy a város idős lakossága összességében elégedett a település nyújtotta szolgáltatásokkal. Nagy örömmel fogadták, hogy a szakorvosi rendelőintézetben rendezett senior szűrőnap teljes sikert aratott. Remélik, hogy ezt sikerül a jövőben is évente egyszer megtartani. Végezetül Dióssi Csaba köszönetet mondott a kérdésekért, hiszen jó volt tisztázni a felmerült problémákat. Egy év múlva pedig ismét sor kerülhet hasonló találkozóra.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...