Göd

Jó hangulatú Németh László napon avatták fel az ökotantermet

A Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos ünnepségén a lelkes gyerekek tapsviharral ünnepelték az oklevelet kapó és a programban részt vevő társaikat – írja a godihirnok.hu.

Az iskola névadója 1901. április 18-án született, és ehhez kapcsolódóan rendezik meg évente a Németh László napot. Az író lánya, Németh Magda, ahogy az intézmény vezetője, Bajkó Ildikó köszöntőjében említette, az idén sajnos gyengélkedése miatt nem tudott eljönni az eseményre, jóllehet egész télen készült rá.

Ott volt viszont a vendégek között Tuzson Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó főszerkesztője és Mocsai Árpád, a Duna Dráva Cement Kft. (az ő pályázatukon nyertek kétmillió forintot az ökotanteremhez) gyárigazgatója.

Tuzson Bence beszéde elején megkérdezte a gyerekeket, szeretnek-e ebbe az iskolába járni és várják-e az ökotantermet. Mindkét kérdésre zúgott az IGEN! “Öröm ezt hallani, mert tudjátok, én egy olyan családban nőttem fel, ahol botanikusok voltak, akik természettel foglalkoztak, így magamba szívtam azt a hangulatot, ami a természetnek a hangulata” – mondta a képviselő, és megemlítette, hogy Németh László sajkodi háza most az ő családjának a nyaralója, ahol nagyon jól összekapcsolódik a természet és az irodalom. “Ez egy nagyon-nagyon szép helyen, egy erdőben lévő kis ház. Amikor az ember eljön ide és meglátja, hogy ti is ilyen helyen tanulhattok majd, kint a szabadban és magatokba szívjátok azt a tudást, ami a természet szeretetével kapcsolódik össze, az bizony nagy öröm.”

Tuzson Bence szót ejtett a Huzella-kertről is, melyben a fejlesztések után lesz egy tanulórész, ahol a gyerekek csinálhatnak például saját szappant gyógynövényekből. Nemsokára ott is lehet majd órákat tartani – tette hozzá.

Köszöntőt mondott Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó főszerkesztője is, aki nagyon kötődik az iskola névadójához, és évek óta ő adja a kitüntetetteknek az ajándékkönyveket is.

Tuzson Bence, Bajkó Ildikó, Sebestyén Ilona és Mocsai Árpád oklevelekkel is megköszönték az ökotanterem létrehozását, és oklevelet kaptak azok a tanulók is, akik tanulmányi versenyeken vagy a sport terén értek el szép sikereket.

A napot zenei programok színesítették és két kortárs táncelőadás zárta az ünnepség sportcsarnoki részét.

A program az udvaron folytatódott az ökotanterem átadásával és a hagyományos faültetéssel. A fát a nyolcadikosok az idén rendhagyó módon az új terem mellett ültették el.

Az ünnepség után Bajkó Ildikó így értékelte a napot a Gödi Hírnöknek: “Nekünk nagyon felemelő érzés volt a mai ünnepség. Németh László tanárember volt, és ez a kollégáimat is nagyban befolyásolta az ünnepi műsor összeállításában. Azt gondolom, olyan gondolatokat idéztek Németh Lászlóról, melyek a mai napig megállják a helyüket. Külön öröm, hogy ma volt a kilenc új tanterem műszaki átadása, ezekben az oktatás szeptemberben kezdődik majd el. Addig, az építkezés harmadik ütemében, a többi közt fákat fogunk ültetni – visszapótoljuk azokat, melyeket ki kellett vágni az új épület miatt. Az ökotantermet pedig már holnaptól használatba is vehetik a gyerekek, mivel a kerítést elbontjuk a műszaki átadás után.”

Bereginé Antal Csilla, az ökoiskola megálmodója azt mondta az ünnepség után: “Nagy öröm, hogy most megkaptuk az Örökös Ökoiskola címet. Ez nem csak büszkeség, hanem felelősség is egyben. Nagyon örülünk, hogy az ökotanterem is elkészült, és ezzel hozzájárulhatunk a gyerekek fenntarthatósági neveléséhez”.

Még szintén érdekelheti...