Sport

Életműdíjat kapott a Fradi történetének legeredményesebb edzője

Török Bódogról elnevezett életműdíjat vehetett át Németh András kézilabdaedző a magyar szövetség (MKSZ) évi rendes küldöttgyűlésén, pénteken.

Az MKSZ honlapja felidézi, hogy Németh játékosként az Úttörőstadion, a III. Kerületi TTVE, a Honvéd Szondi SE, a Tatai Rákóczi, majd a Ferencváros csapatát erősítette. Később edzőként dolgozott a Patex, az Építők, a III. Kerületi TTVE és a Gödöllő női, a Ferencváros, a Csepeli Papír és az Újpest férficsapatainál – írja az origo.hu.

Szakvezetői pályafutása egyik legjelentősebb időszaka a Ferencváros női együtteséhez kötődik, amellyel – a klub egyik legsikeresebb edzőjeként – 1992 és 2007 között hét-hét bajnoki címet és Magyar Kupa-győzelmet szerzett, együttesével megnyerte az EHF Kupát, valamint döntőbe jutott a Bajnokok Ligájában és a KEK-ben is.

Később BL-döntős és KEK-győztes volt az osztrák Hypo Niederösterreich csapatával, majd 2009-ben a Vác edzője lett, jelenleg pedig szakmai igazgatóként tevékenykedik a Pest megyei csapatnál.
A magyar válogatott élén három időszakban dolgozott szövetségi kapitányként, 1998-ban, 2005-2007-ben, majd 2014-2015-ben.

A nemzeti csapatot 99 találkozón irányította, győzelmi mutatója 75 százalékos, legnagyobb sikere a 2005-ös világbajnoki bronzérem volt. A 68 éves Németh András a mai napig jelentős oktató-képző tevékenységet folytat az utánpótlásban is.

Fotó: Polyák Attila – origo.hu

Még szintén érdekelheti...