Közlekedés

Várhatóan jövő héten félpályán megindulhat a forgalom Zebegény és Nagymaros között

Teljes útzárat vezettek be a 12-es főúton Zebegénynél, miután a csütörtök késő délután hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt az út menti löszfal leomlott és elzárta az útpályát. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei folyamatosan dolgoznak az úttest helyreállításán, addig is az autósok kijelölt kerülőútvonalon közlekedhetnek.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője helyszíni bejárást tartott a károk elhárításán dolgozó szervekkel. A képviselő a közösségi oldalán közzétett videójában azt mondta: köszönjük a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Magyar Közút szakembereinek, akik az elmúlt órákban megfeszített munkával igyekeztek a károkat elhárítani és felmérni azt, hogy milyen helyreállítási munkákra lesz szükség.

Ismertette: szakemberek tervei szerint a vonatpótló autóbuszok indulhatnak el először a közúton, jövő hét közepétől pedig félpályásan megindulhat a forgalom, a másik pályarész viszont addig lesz lezárva, amíg a vasúti pályát fel nem tudják újítani. A vasúti pálya felújítása valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe. Először a Duna oldali pályán indulhat el majd a forgalom félpályán, és a későbbiekben, a nyár folyamán majd a másik pályaszakaszon is.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a 12-es főút érintett szakaszán, a 18-as kilométerszelvényben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. váci és dunakeszi mérnöksége folyamatosan végzi a takarítási munkákat. Míg a kimosott töltés és a főút menti területek helyreállításán a MÁV Csoport dolgozik. Amint a Közút szakemberei végeznek a takarítási munkákkal, a főúton tervezetten félpályás korlátozás, sebességkorlátozás és jelzőlámpás forgalomirányítás mellett indulhat majd el a forgalom az út menti területek helyreállítási idejére.

A teljes útzár idején a 7,5 tonna tömeg alatt járművel közlekedők Kóspallag és Márianosztra közötti útvonalon keresztül kerülhetnek, míg a nehézgépjárművek a 2-es főúton Rétság felől, vagy a nagymarosi és a szobi réven keresztül érhetik el úticéljukat. Fontos, hogy a főút mellett futó kerékpárút is zárva lesz a teljes útzár idején, így a bicikliseknek is kerülniük kell majd.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy az útzár feloldását követően is fokozott óvatossággal, a jelzőlámpák és a kihelyezett táblák jelzéseinek betartásával közlekedjenek. A közlekedőknek ajánlott még indulás előtt tájékozódni az érintett szakasz aktuális forgalmi helyzetéről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon.

Huszák-Nemes Zsuzsa

Még szintén érdekelheti...