Kitekintő

Show földön és levegőben – Dunakeszi Veteránjármű- és Repülőnap

 Esőmentes, verőfényes meleg nyári napon kezdődött el a Dunakeszi Veteránjármű és Repülőnap. Már az első napon, június 11-én ezrek látogattak ki, sokan családostul a repülőtérre. Volt miért, mert programok sokasága kínált színvonalas szórakozást.

    Már a kezdet egy világszámmal rukkolt elő. Imreh Lujó, legendás helikopterpilóta gépével azért emelkedett el a földről, hogy nagy magasságból egy bátor férfi bungee jumping ugrást hajtson végre. Ezt követően PO2 és Gerle bemutató repülését, valamint páros vitorlásvontatást, majd Hársfalvi Pál bemutató repülését figyelhette a közönség.

    De a földön is volt bőven látnivaló. Látványos bemutatót tartott a dunakeszi kutyakiképző központ. A hagyományőrző katonák mellett jelen volt napjaink honvédsége is. Toborzó sátrában ezúttal az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tárta a közönség elé, mi mindennel foglalkoznak a hétköznapokban. Egyebek mellett kipróbálhattak az érdeklődők egy éjjellátó készüléket, működés közben láthattak távirányítású aknakeresőt, melynek „karjából” a gyermekeknek cukorkát kínált.

    De ami a fő látnivaló volt, az a több mint háromszáz veterán jármű. A ma már csodaszámba menő autókkal kapcsolatban Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy hordozzák magukkal a múltat, saját történetüket, egy ország és a világ történetét. Látványuk a nézőkben felidézik azt az életérzést, amely régi korokhoz tartozik.

    A veterán járművek – hagyományosan – egy szépségverseny résztvevői is voltak és a zsűri ezúttal is kategóriánkénti díjakat állapított meg, melyeket a nyerteseknek Tuzson Bence adott át.   

    A díjátadás előtt a Paulov Dóra vezette gödi Heavenwards Stúdió különböző korcsoportú leányai, összesen ötvenen, fantasztikus rockabillybemutatót teremtettek a színpadon. Azon a színpadon, melyen délután a New Point Blues zenekar és a legendás Török Ádám fuvolista a műfaj csúcsát idéző zenélést hoztak el.

    A nap délutáni fő eseménye az a hadijáték volt, melyen a hagyományőrző orosz és német katonák „csaptak össze”, felidézve a II. világháború magyarországi végóráit. Az összecsapást ezúttal egy Tigris és egy T-34-es tank „csatája” tette még érdekesebbé.

     A bemutató után Kollár Albin címzetes iskolaigazgató segítségével találkoztunk Zsákovics Lászlóval, aki Felvidékről érkezett, az oroszkai Hadi múzeum képviseletében, mint hagyományőrző orosz katona elmondta, hogy a felvidéki legtöbb magyar vonatkozású relikvia náluk, a múzeumban található. Emléket állítottak a felvidéki Szent László Hadosztálynak és feldolgozták a Garam menti második világháborús harcokat is. Egyébiránt tőlük érkezett a hadijátékban látott T-34-es tank.

   Az első nap este még egy, éjszakába nyúló program várta a bulizni szándékozókat. A Retro Rádió jóvoltából, olyan hazai ismert előadók váltották egymást a színpadon, mint többek között Zalatnay Sarolta, Vincze Lilla, Zoltán Erika.

    A repülőnap programja 12-én folytatódik, a főszerep ekkor a műrepülő sztároké lesz.

Katona M. István

A szerző felvételei  

Még szintén érdekelheti...