Sport

A show folytatódott a Dunakeszi Veteránjármű- és Repülőnap második napján is

A Dunakeszi Veteránjármű- és Repülőnap második napján, június 12-én igazi repülős „csemegékkel” szolgáltak a szervezők. Három világbajnok pilóta – Vári Gyula, Besenyei Péter és Veres Zoltán – képletesen szólva, felszántották az eget. No és Imreh Lujó, aki a helikopterrel a lehetetlenség határát súrolta…


Egyik ámulatból a másikba estünk, ahogyan ezek a remek emberek játékszernek tekintették repülőgépeiket, azt csináltak velük a levegőben, amit csak akartak. Szinte meghazudtolták a fizika törvényeit, ahogy a levegő magasából kikapcsolt motorral zuhanva közelítettek a földhöz, ahogyan gépeikkel háton repülve szinte a földet súrolva suhantak el a nézők előtt, és még a képzőművészetből is ízelítőt kaphattunk, amikor Veres Zoltán szívet rajzolt az égboltra.

     A csoda nem ért véget, hiszen Imreh Lajos Lujó helikopterbemutatója is a hihetetlennel volt határos. Az általa kreált műrepülés ugyancsak arról győzte meg a nézőket, hogy a forgószárnyassal – legalábbis az övével – ő is azt tesz a levegőben, amit csak akar, bebizonyítva, hogy van lehetetlen bravúr is. Persze, esetünkben erre csak ő képes tehetségével, bátorságával, rátermettségével és elkötelezettségével.

    Voltak régi időket idéző PO2 és Gerle bemutató repülések. Hársfalvi Pál vitorlázó repülővel végrehajtott műrepülése is színesítette a programot. Szolnokról a Magyar Honvédség két helikoptere érkezett speciálisan kiképzett katonákkal és egy elfogást bemutató mozzanatot láthattunk.

   Mivel ezt a napot is hadijáték zárta, Szlávik Csaba társrendezőt kérdeztük arról, hogy mivel a „szomszédban” valóságos háború van, miért rendeztek második világháborús bemutatót.
– Évek óta terveztük, hogy ez a bemutató létrejöhessen. A múlt évben sikerült először megrendezni, de kérdés volt, hogy most, a háborús helyzet miatt van-e ennek értékelhető létjogosultsága. Sokunk felmenői átélték a háborút és tőlük hallhattunk valós történeteket.

Szlávik Csaba

Azt gondolom, hogy mutassuk meg a mai fiataloknak, a jövő felnőtt generációjának, hogy mi volt ez a borzalom. Az a célunk, hogy ez többé ne fordulhasson elő, és egy olyan generáció nőjön fel, akik tudják meg, mit is jelent a háború, akik átérzik azt, hogy soha ne történjen meg, és mondjon nemet minden háborúra.

Mindkét nap óriási érdeklődés övezte a rendezvényt, amelynek másnapján is sokan voltak kíváncsiak a régi gépekre és a köréjük szövődő hagyományokra.

 Katona M. István

Fotó: KesziPress és a szerző felvételei  

Még szintén érdekelheti...