Egyház

A hónap utolsó szombatján a váciak díjtalanul járhatják be a püspöki palotát

Ahogy arról már beszámoltunk, a Covid-világjárvány okozta kényszerszünet után a hónap eleje óta újra várja a látogatókat a váci püspöki palota és kertje, a csoportos séták minden pénteken és szombaton 11.00 órakor indulnak. Ami ezen a hétvégén különleges, hogy szombaton a helyi lakosok lakcímkártyájuk felmutatásával ingyenesen vehetnek részt a garantált idegenvezetésen, mint Marton Zsolt megyéspüspök vendégei – és ez ezután minden utolsó szombaton így lesz.

„Örömmel várjuk látogatásukat Vácon a püspöki palotában, amelynek patinás épületét 18. századi püspök elődömnek, Migazzi Kristófnak köszönhetjük. Nevéhez fűződik a váci Nagyboldogasszony-székesegyház megépíttetése is, valamint a mai Vác barokk arculatának és számos meghatározó épületének a megszületése. Vác és benne a püspöki palota igazi kincseket rejt! Jöjjenek és fedezzék fel! Legyenek vendégeim a váci püspöki palotában!” – olvasható az egyházmegyei honlapon Marton Zsolt váci püspök invitálása.
A Covid utáni újbóli nyitás révén eddig nem látogatható termeket is végigjárhatnak a vendégek, magyarán bárkinek érdemes (újra) felfedeznie az épületet, a valamivel több mint egy órás program nagyszerű élményt ígér.

Kovács-Borik Ágnes idegenvezető, turisztikai munkatárs kérdésünkre kiemelte: az érdeklődők többek között megtekinthetik az egykori szalonokat és a mai napig használatban lévő püspöki tárgyalót, valamint az egyedülálló szecessziós dekorációval rendelkező egykori püspöki irodát, bepillantást kaphatnak a palota és az egyházmegyei központ hétköznapjaiba és még az sem lehetetlen, hogy püspök úr személyesen üdvözli őket a látogatás során.

Forrás: VácOnline.hu/Ribáry Zoltán

Még szintén érdekelheti...