Egyház

Két év után ismét lesz Mária-napi búcsú Vácon

Idén – két év kihagyás után – újra megrendezik a kegyhely legjelesebb ünnepét, a Mária-napi búcsút, amelyre nemcsak Vácról, de a környékről és az egyházmegyéből is várják a zarándokokat.

A Hétkápolna Vác városának fontos búcsújáróhelye. Az első templomot a 18. század elején kezdték építeni, amelyet 1780-ban Migazzi püspök szentelt fel. A hely kiválasztása egy itt korábban elhelyezett Mária-kép és a neki, valamint a közelben található Mária-forrás vízének tulajdonított gyógyulásokkal van összefüggésben. A mindenkor váci püspökök szívükön viselték a templom és a kegyhely sorsát. A kertben 7 stáció készült 1738-ban a Boldogságos Szűz Mária hét örömének és hét fájdalmának tiszteletére. Ma ezekben a „képszékekben”, amelyekről valójában a hely a nevét is kapat, a rózsafűzér imádság titkait jelenítik meg.

Szeptember 10-én szombaton délután öt órakor fatimai ájtatosság, engesztelő imaróra lesz. Este hat órától kerül sor a szentmisére a Hétkápolna kertjében, amelyet Dr. Varga Lajos segédpüspök mutat be. 19:45-kor Mária köszöntő, este kilenckor Vesperás, este tíz órakor pedig gyertyás rózsafüzér a stációk mentén, majd éjfélkor pedig szentmise lesz, amelyet Molnár Zsolt plébános mutat be.

Szeptember 11-én vasárnap kilenc órakor indul a körmenet a Székesegyháztól (Vác, Konstantin tér) a Hétkápolnához. 10 órakor kerül sor az ünnepi szentmisére a Hétkápolna kertjében, amelyet Marton Zsolt megyéspüspök mutat be. A Mise után (kb 11.30-tól) Dr. Varga Lajos segédpüspök bemutatja a zarándokoknak a templomot, a búcsújáróhely eredetét. A program a 17 órai, úgynevezett régi rítusú, latin nyelvű szentmisével zárul, amelyet Dr. Varga Lajos segédpüspök mutat be a kegytemplomban.
Forrás: 0627.hu, fotó:miserend.hu               

Még szintén érdekelheti...