Egyház

Hálaadó ünnepségen megáldották a dunakeszi Szent Imre-templomot

A Váci Egyházmegye és Dunakeszi legújabb ékessége a teljességében megújult és megszépült Dunakeszi-Alag Római Katolikus Plébánia Szent Imre-temploma és megnyitott templomtere. Megáldására és a hálaadó átadó ünnepségére a templomi búcsú keretében november 5-én került sor.

A hívek által megtöltött impozáns templomban dr. Farkas László plébános köszöntötte a megjelenteket, Marton Zsolt váci megyéspüspök atyát, Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi- és  nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát, Tuzson Bence kormányzati államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét, Banai Péter Benőt, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárát, az egyházközség szeretett tagját, dr. Bíró Attilát, a kormányzati szakmai koordinációért felelős helyettes államtitkárt, Dióssi Csaba polgármestert, Erdész Zoltán és Sipos Dávid alpolgármestereket, az önkormányzat képviselőit, a főtisztelendő pap testvéreket és a diakónus atyát, Chikán Katalin evangélikus lelkész asszonyt és Kodácsy Tamás református lelkészt.

    A továbbiakban felidézte a templomépítők eredeti szándékát, mely szerint építsék meg az ország első levente templomát. Beszélt az egykori építkezés megkezdéséről, a háború miatti megtöréséről. Szólt a két ütemben történő felújításról, melynek első szakaszát Kecskés Attila plébános vezette. Az első ütemre biztosított 80 milliós állami támogatást követően a novemberben befejeződött második ütemű belső és külső felújítás 77 millió forintos állami támogatásból valósulhatott meg. 

    A továbbiakban ismertette a felújítás részleteit. A korábban elkerített templom előkertjét megnyitották a város felé, és új Szent Imre-szobor készült. A hívek adományából készültek el a két ütem során a belső színes üvegablakok a magyar szentek alakjaival mintegy 7-8 millió forint értékben. A templomajtó ötmillió forint lett, melyhez az önkormányzat előirányzott támogatása segítségének biztosítékával valósulhatott meg. Kiemelte, hogy a „szentimrések” feladata a fiatalok felé való nyitás.  

    Marton Zsolt megyéspüspök atya megáldotta a templomot, majd egymás után megáldotta az új padokat, a mennyezeti domborművet, az új üvegablakokat, végül az új templomkaput.

    Prédikációjában kiemelte, hogy hatalmas szükség van arra, hogy az egyház terjessze a lelki tisztaság értékét és szent emberek életén keresztül példát mutassanak. Nagy szüksége van fiatalságunknak ilyen példaképek követésére, óriási szükség van tiszta párkapcsolatokra, tisztaságban élő házasságokra, házaspárokra.

    A templom előkertjében tartott szoboravatón Soltész Miklós egyebek mellett elmondta, hogy az országban, és a Kárpát-medencében, tíz év alatt háromezer templom újulhatott meg. Felépült 150 új templom és további ezernyolcszáznak a megújításán dolgoznak a szakemberek, a mesterek.

    Tuzson Bence azt hangsúlyozta, hogy köszönet illeti Magyarország kormányát a komoly anyagi segítségért, ami a megbecsülést is jelenti Dunakeszi közössége számára és elkötelezettséget jelent az ügy iránt. Elmondta, hogy a térségben tizenegy templomhoz kapcsolódó beruházás történt. Épült új templom, teljesen felújítottak templomokat és részben megújultak templomok.

A beszédeket követően a püspök atya, Soltész Miklós és Tuzson Bence leleplezték Szent Imre herceg faragott szobrát.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...