Kitekintő

Három új szolgálati lakást avattak Püspökhatvanban

A gyönyörű természeti környezetben elterülő Püspökhatvan Község Önkormányzatának bölcs előrelátását dicséri, hogy észszerű gazdálkodással és jól megfontolt pályázati tevékenységgel folyamatosan bővíti a helyi közösség mindennapi élet javító szolgáltatások körét, és a működtetésükhöz szükséges infrastruktúrát. Ennek legújabb ékes bizonyítéka a minap átadott három önkormányzati szolgálati lakás.

A fejlesztés alapjául a termelőszövetkezet egykori épülete szolgál, melynek egynegyedét 2007-ben vásárolták meg, amibe a polgármesteri hivatal költözött be – ismertette a három szolgálati lakás augusztus 24-én tartott átadó ünnepségén a község polgármestere. Bátyi József beszédében kronológiai sorrendben mutatta be a fejlődés ütemét és eredményét.   

Az épület fennmaradó háromnegyed részét 2013-ban vásárolta meg az önkormányzat, amely a polgármester szerint, észszerű döntés volt, mivel 2018 óta már ebben az épületegyüttesben működik a polgármesteri hivatal mellett az egészségügyi központ is.

Pályázati forrásból előbb a régi épület energetikai korszerűsítését végezték el, kicserélték az összes külső nyílászárót, szigetelést kapott a homlokzat. A következő pályázati támogatásból, 2018-ban 200 négyzetméteres egészségügyi központot alakítottak ki, melyben helyet kapott a fogorvosi és a gyermekorvosi rendelő, és a védőnői tanácsadó.

– Van még egy 25 négyzetméteres termünk, amelyben általában egészségügyi szűréseket – és tanácsadást végzünk. Úgy gondolom, hogy előbb-utóbb a fiókgyógyszertár is helyet kap az épületben – jelentette ki Bátyi József polgármester, aki beszámolt arról is, hogy a fejlesztés harmadik ütemében megerősítették az épület tetőszerkezetét, lecserélték a teljes palaborítást, amely több helyen is beázott, kiépítették a napelemrendszert is.

– A negyedik fejlesztés pedig a ma átadásra kerülő három szolgálati lakás, melyek kialakítására egy forint híján 30 millió forint állami támogatást kaptunk, amit mintegy 7 millió forinttal egészített ki az önkormányzat. A négy fejlesztésre összesen 153 millió forintot nyert az önkormányzatunk, kettőt a Magyar Falu Program keretében, egy-egyet pedig a Belügyminisztérium, illetve a Pénzügyminisztérium célirányos pályázati forrásból támogatott – ismertette Bátyi József, aki hozzátette: a szolgálati lakásokra a településen dolgozó jegyző, pénzügyi előadó, óvodapedagógus, iskolapedagógus, védőnő, fogorvos, körzeti megbízott és a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermek-nevelők pályázhatnak, akik 5 évig lakbérmentességet élveznek.

Püspökhatvan polgármestere köszönetet mondott Rétvári Bencének, a község országgyűlési képviselőjének, aki nélkül – mint Bátyi József fogalmazott – soha nem lett volna képes a település ilyen nagyságrendű fejlesztések megvalósítására.

Rétvári Bence beszédében kiemelte: a püspökhatvaniak példája is bizonyítja, hogy aki dolgozik, akinek van jól kimunkált, a helyi adottságokra épített terve, az boldogul, az fejlődik.  – A kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy a falun élő emberek életminősége, az őket kiszolgáló infrastruktúra-hálózat, a közszolgáltatások színvonala ne maradjon el a városokétól. Ezt segíti a Magyar Falu Program is, amely a kistelepülések számára biztosítja a fejlődés lehetőségét. Ennek szép példája a Püspökhatvanban és a környező falvakban megvalósított fejlesztések, beruházások – mondta az országgyűlési képviselő.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...