oktatás

Tanévnyitó ünnepség a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban

Dunakeszi tanintézményeiben kezdetét vette a 2022-23-as tanév. Szeptember elsején a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban is megtartották a tanévnyitó ünnepséget 750 diák jelenlétében.

A Himnusz eléneklését követően Nyíri István igazgató köszöntötte a diákokat, tanártársait, a szülőket és a vendégeket, köztük Tuzson Bencét, a térség országgyűlési képviselőjét, Dióssi Csaba polgármestert, Szabóné Forgács Gabriellát, a Dunakeszi Tankerületi Központ igazgatóját, valamint Sipos Dávid alpolgármestert.

  • Nekem az idei nyáron mintha sietett volna az órám. Az IDŐ repült, repült és repült. Egy szempillantás alatt véget ért a nyár és újra itt vagyunk, itt lehetünk. Újra együtt az osztály, együtt lehetnek a barátok, újra lehet pingpongbajnokság, tollas és foci – mondta elöljáróban az igazgató. Majd folytatva a hasonlatot, arról szólt, hogy az idő futása felgyorsul… „és az eredmény, amiért itt vagyunk, megszületik. Megszületik az a hatalmas tudás, melyet generációk óta a tanárok, a pedagógusok adnak át önzetlenül.”

    Ezt követően elsőként az ötödikeseket köszöntötte, bátorítva őket, hogy „jó helyre” kerültek. – Bízom benne, hogy az elkövetkező években kitartó és eredményes munkátokkal hozzájárultok iskolánk színvonalának megőrzéséhez. Köszönöm Jeneiné Nagy Tünde kolléganőmnek, hogy szárnyai alá veszi az osztályt, mint osztályfőnök.

    A kilencedik évfolyam új tanulóihoz szólva elmondta: – Remélem, hogy megtaláljátok a helyeteket az iskolai közösségben, bekapcsolódtok a gimnázium vérkeringésébe és igazi radnótis diákként ballagtok majd el… Köszöntöm a két új osztályfőnököt, Horváth Bernadettet és Éles Zoltánt.

    A tizenkettedik évfolyam diákjainak már csak egy éve van hátra a ballagásig és az érettségiig. – Ma már felnőtt fejjel, ugyan még diákként készültök az érettségire és a felvételire… Tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy sikeresen tovább tudjatok tanulni.

    Elmondta a továbbiakban az igazgató, hogy mennyire örömteli a felújított sportcsarnok, amely kiemelkedő körülményeket teremt a testneveléshez és a sportfoglalkozásokhoz. – Szeretném megköszönni Tuzson Bence országgyűlési képviselő úrnak és Dióssi Csaba polgármester úrnak, hogy munkájukkal lehetővé tették ezt a beruházást, és kérem önöket, hogy továbbra is támogassák a  gimnázium fejlődését.

    A továbbiakban bemutatta és köszöntötte a tanári közösség új pedagógusait: Ballagó Kornél német szakos,  Benedek Judit angol szakos, Csábi Ildikó német szakos, Podányi Viktória magyar szakos, Varga Judit matematika szakos,  Bánhegyesiné Topor Gizella matematika, Horváth Anita tanulószoba, Reif  Roland német, történelem szakos gyakornok, valamint Tuzson-Berczeli Tamás média-történelem szakos gyakornok pedagógusokat.

    Bejelentette, hogy szeptembertől Tarjánné Sólyom Ildikó tanárnő és Majer Tamás tanár úr intézményvezető-helyettesként folytatják munkájukat.

    Köszöntötte és köszönte több évtizedes munkáját Szegedi-Viczencz Katalin tanárnőnek (25 év), Dr. Illés Zoltánné Újvári Éva tanárnőnek (30 év), valamint Povázsay György tanár úrnak (40 év).

    Végül, de nem utolsósorban köszöntötte az igazgató egykori tanárát, mentorát, majd kollégáját, Kárpáti Zoltán igazgató-helyettest, aki a tanév során nyugállományba vonul. – Szeretném megköszönni az iskola diáksága előtt is a munkásságát, amellyel nagyban hozzájárult iskolánk eredményességéhez, sikerességéhez. 

    Befejezésül: – Kívánom mindenkinek, hogy a tanév legyen sikeres és eredményes. Legyetek nyitottak az újra, lelkesítsen benneteket a tudás iránti vágy, a tenni akarás. Ehhez kívánok a jelenlegi iskolai közösségnek szép sikereket, eredményes tanévet.


– Jövőre ünnepeljük a gimnázium fennállásának 60. évfordulóját – kezdte köszöntőjét Tuzson Bence. – Ez a nagy múltú iskola szépen fejlődik, halad előre. Végre megújult a tornaterem is, de amikor az ember azt látja, hogy egy épület szépen fejlődik, ez önmagában nem jelent mást, mint festéket, vakolatot, köveket. Az épület azonban attól lesz több, ha képesek vagyunk tartalommal is megtölteni. Olyan iskolában vagyunk, amely a vidéki iskolák közül a tizedik legjobb, erre büszkék lehetünk, de ez nem az épület fejlődése miatt következett be, hanem amiatt a tartalom miatt van, amivel sikerült ezt az iskolát megtölteni. Azoknak a tanároknak köszönhető, akik átadták a tudást a gyerekeknek, és azoknak a diákoknak, akik ezt komolyan vették . A diákoktól azt szeretném kérni, hogy mindig tisztelettel forduljanak a tanárok felé, mert ez az együttműködés eredményezte eddig is, hogy az iskola ilyen jó intézmény lehet.

    Az elsősökhöz és a kilencedikesekhez szólva elmondta, hogy lehet életre szóló barátokat szerezni, de ami még fontosabb, legyenek büszkék arra, hogy radnótisok lehetnek.

     Az ünnepség zárásaként előbb a 9.a osztály tanulói előadták az Iskolai láz című dalukat, majd a 9. c osztály közösségének az előző tanév legemlékezetesebb pillanatait megörökítő videóját vetítették le.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...