Sport

Remekül rajtolt az első Börzsöny Trail

Az elmúlt hétvégén rendezték az I. Börzsöny Trail versenyt, a térség első MTB maratonját. A rendező Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdei Szabadidőparkjából több mint 250 versenyző rajtolt különböző távokon és kategóriában, a technikás pálya és a remek hangulat garantált volt.

Idén első alkalommal, ideális időjárási körülmények között rendezett MTB maratont az Ipoly Erdő Zrt., és erre nem is találhatott volna izgalmasabb terepet, mint a vadregényes Börzsöny. A terep még a gyalogos túrázóknak is sok kihívást rejt, a kerékpárosoknak még inkább, de talán pont ez az új élmény vonzotta a hazai hegyi kerékpárosok egy jelentős részét. A szervezők örömére, a családi futam indulói is szép számmal sorakoztak fel augusztus 27-én a 10,5 km hosszan kijelölt pályán. Még a legkisebb versenyzők is sérülés nélkül, remekül helyt álltak a sokszor meredek, köves pályán. A hosszú táv versenyzői közül már nem mindenkinek volt ilyen szerencséje, mert a Nagy-Hideg-hegy előtt a darazsak nem kímélték a kétkörös futam résztvevőit (mellettük a túrázókat sem). Köszönjük az Ipoly-völgyi Különleges Mentők és a versenyt biztosító mentőszolgálat gyors és szakszerű segítségét.

A 37 kilométeres távon 1200 méter szinttel kellett megküzdeniük az indulóknak, még a Börzsönyben edzett helyi nevezőket is meglepte a pályakijelölés, de úgy ítélték meg, hogy bár technikás volt a terep, remek pályán és nem mellesleg csodás erdei utakon tekertek. A Diósjenő – Királyrét- Nagy-Hideg-hegy – Csóványos – Diósjenő kör kétségtelenül a Börzsöny egyik legszebb térsége. Érdemes évközben erre gyalogosan is túrát tervezni.

A hosszú távra 52 nagyon bátor és elszánt versenyző jelentkezett, akiknek a 37 km-es kör kétszeri teljesítésével 2400 méter szintet kellett leküzdeniük.

A verseny alatt a szurkolók, családok a szabadidőpark vendégei voltak, itt kézműveskedés, állatsimogató és játszóterek várták a gyerekeket.

Az Ipoly Erdő Zrt.-t a Börzsöny Trail szervezésében a WanderRoads Kft. és a lebonyolító Superior Racing Team segítette. A közös munka itt nem áll meg, a szervező csapat már a 2023. évi időpontot is kijelölte, jövőre az augusztus 26–i hétvégén várják a hazai hegyikerékpárosokat és egyéb terepsport szerelmeseit (XCO, gravel, túrázók) a börzsönyi terepre.

Még szintén érdekelheti...