Kultúra

Miért kell a rendezvényekre belépő vagy Dunakeszi Kártya?

Tavaly vezette be az önkormányzat, hogy a korábban mindenki számára ingyenes rendezvényeken ez a kiváltság már csak a dunakeszi lakosokat illeti meg. Többen kérdezték, most újra megválaszoljuk, hogy miért lettek belépősek a rendezvények, és miért kell a Dunakeszi Kártya – írja a dunakeszipost.hu

Hogy miért? Tavaly ebben a cikkben szedtük össze a válaszokat, de mivel újra felmerült a kérdés, röviden újra összefoglaljuk.

Egyrészt a városi költségvetés. Az éves központi költségvetési törvény szól arról, hogy egy adott település mennyi támogatást kaphat. Ezt az állandó lakosok pontos száma alapján számolják ki. Hogy a konkrét példánál maradjuk, a rendezvényeket is érinti a dolog, ez az úgynevezett kulturális „normatíva”. Éppen ezért azok a települések, ahol bármiféle kedvezményrendszer él, azt jellemzően az állandó lakosainak biztosítja, nekik szervezi a rendezvényt. A programok alaptőkéje a közművelődési támogatás, a fennmaradó költségeket az önkormányzat saját forrásaiból finanszírozza. A települések között pedig állandó verseny folyik a bejelentett lakosokért az állami támogatások miatt.

Másrészt a fellépők miatt. Ugyanis a nagy fellépők nem szívesen mennek ingyenes koncertekre. Van olyan zenekar, aki kiköti, hogy pl. a Budapest Parkos fellépései miatt nem megy Budapest szomszédságába ingyenes koncertre adott napon belül. A Dunakeszi Feszt meg ugye még bőven a szezonba tartozik. Ahhoz, hogy a szervezők minőségi együttest tudjanak meghívni, a rendezvény értékét is emelni kell. Ezt segíti elő a Dunakeszi Kártya, és a belépőjegy azok számára, akik nem dunakeszi lakosok.

Jegyekről, a Dunakeszi Kártya kiváltásáról pedig ITT talál bővebb információt.

Még szintén érdekelheti...