Kitekintő

Jótékonysági zenés délután a Bárdos iskolában – Félmillió forint gyűlt össze, amit az önkormányzat 600 ezerrel kiegészít

Az esős időjárás ellenére is jó kedélyű, vidám felnőttek és gyerekek érkeztek ma délután a dunakeszi József Attila Művelődési Központba, ahol a Bárdos Lajos Általános Iskola jótékonysági zenés délutánt tartott, melynek bevételét az iskola balesetveszélyessé nyilvánított két csúszdájának felújítására fordítják. A szülők mellett az önkormányzat 600 ezer forinttal támogatja a munkálatokat – tudtuk meg Dióssi Csaba polgármestertől.

A színházterem előcsarnokában egymás után váltották meg az ezerforintos jótékonysági jegyet a rendezvényre érkező felnőttek és a gyerekek. Az összefogás és az önzetlen segítségnyújtás lélekemelő hangulata töltötte be a helyiséget. Nem kevesen voltak, akik öt-, tíz- vagy húszezer forinttal járultak hozzá a nemes akció sikeréhez.

  • Meggyőződésem, közös érdekünk, hogy a gyerekek olyan körülmények között tudjanak nevelkedni, ami mindenki számára jó és elfogadható. Az iskola udvara sajnos jelenleg nem ilyen, ezért természetesnek tartom, hogy a felújítás költségeihez hozzájáruljak – mondta érdeklődésünkre Hraboszki Péter, akinek kisfia az iskola egyik első osztályában tanul.

– Közel egy éve, hogy az alsós épületünk udvarán lévő két csúszdát balesetveszélyessé nyilvánították a szakemberek. A probléma megoldására számos kísérletet tettünk, de eddig nem jártunk sikerrel, ezért a szülőkkel közösen úgy döntöttünk, hogy jótékonysági gyűjtés révén próbáljuk előteremteni a felújításokhoz szükséges közel egymillió forintot. Céljaink megvalósítása érdekében szerveztük meg a jótékonysági zenés délutánt, amit az iskola udvarán szerettünk volna megtartani, hogy a szülők és az adományozók is láthassák a felújításra váró csúszdákat és a környezetet – tájékoztatta a Dunakanyar Régiót Mihály Gyuláné, a Bárdos iskola igazgatója, aki elmondta azt is, hogy az esős időjárás miatt a József Attila Művelődési Központban kerül sor a programra.

– Ezúton is köszönöm Csoma Attila igazgató úrnak, aki díjmentesen bocsátotta rendelkezésünkre az intézményt. Hasonló köszönet illeti iskolánk egyik tanulójának édesapját, Schwarcz Balázst, aki a budapesti Hubay Jenő Iskola zenetanára. Ő és a zenekara önzetlenül ajánlották fel a mai fellépésüket. Egy szóval, cselekedtünk, összefogtunk, hogy megoldjuk a problémát, melynek érdekében színpadra lép iskolánk alsós kórusa a Bim, Bam, Bum énekkar, melynek vezetője Kardos Eszter tanárnő, karvezető. Laczkóné Fodor Zsuzsanna tanítónő vezetésével pedig az iskolánk tanulóiból álló citerazenekar előadását élvezheti a közönség – ismertette az igazgató asszony.

Mihály Gyuláné örömmel újságolta, hogy az egyik tanulójuk nagymamája egy jelentős összeget ajánlott fel a cége nevében. – Nagyon kedves és önzetlen volt, csak annyit írt az e-mail-ben, hogy „Egy nagymama!”. Szabó József önkormányzati képviselő úr is a segítségünkre sietett, aki egy szakemberrel vizsgáltatta meg a csúszdákat és felajánlották a szakmai együttműködésüket – nyilatkozta lapunknak a műsor kezdete előtt Mihály Gyuláné, akit Dióssi Csaba tájékoztatott az önkormányzat 600 ezer forintos támogatásáról.

– Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy újra összefogott a tanulókért az iskola. A mászókák javításának költségeihez 600 ezer forinttal járul hozzá az önkormányzat – mondta Dióssi Csaba. A város polgármestere hozzátette: noha az iskolák működtetése és fenntartása állami feladat, de az önkormányzat – a városi hatáskörben működő bölcsődékbe és az óvodákba járó gyerekekhez hasonlóan – az iskolákban tanuló diákok számára is megad minden tőle telhető támogatást. – Szívünkön viseljük az iskolák sorsát is, amire jó példa az is, hogy a Bárdos iskola épületének egy részében szeptemberben megnyílt új gimnázium diákjai részére szabadtéri sportparkot alakítottunk ki pingpongasztallal és kosárlabdapalánkkal. A rendezett udvart és a sportparkot 2024-től – amikor a gimnáziumi tanulók átköltöznek a Diáknegyedbe – majd a Bárdos iskola diákjai vehetik birtokba – ismertette a polgármester.  

 A nyilatkozatok után az igazgató asszony köszöntőjével útjára indult a jó hangulatú jótékonysági zenés délután programja, melyben nemcsak a fellépőknek jutott főszerep, hanem még a közönségnek és a tanároknak is, akik Schwarcz Balázs invitálására közösen énekeltek, sőt, még az igazán nagy sikerű rendezvények hangulatának tetőfokát jellemző vonatozás sem maradt el.

Volt is rá ok, hiszen – mint azt Mihály Gyuláné bejelentette – a jótékonysági rendezvény közönsége 493 500 forintot gyűjtött össze az önkormányzat 600 ezer forint felajánlása mellett, amiért köszönet illeti valamennyi adományozót.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...