oktatás

Bokrétafával ünnepeltek a Dunakeszi Diáknegyed építői

Innovatív közösség, konstruktív csapat a garanciája Magyarország legnagyobb középiskolai beruházásának.

Számos szakma összehangolt munkájának köszönhetően az idén tavaszi alapkőletétel után alig fél évvel a Dunakeszi Diáknegyed építkezés eljutott a bokrétaünnephez, a komplexum szerkezetépítése elérte a legmagasabb pontját. Ez a teljesítmény a jelenlegi világgazdasági körülményeket tekintve igen kimagasló, hiszen a folyamatosan változó árak miatt komoly szervezést és előregondolkodást igényel a kivitelezőktől.

Épül a 450 fő befogadóképességű étkező az 1500 fő kiszolgálására alkalmas konyhával

A projekt számokban:

  • a projekt mintegy 123 ezer m2-en valósul meg 13 hektáron;
  • 7 épületből álló komplexum 46 tanteremmel, két tornacsarnokkal, két sportpályával, 1500 fős konyhával, 5000 m2 alapterületű uszodával, valamint 7000 négyzetméternyi parkkal és véderdővel;
  • 2500 m2-es tornacsarnokok;
  • 5000 m2-nyi sportpályák;
  • 300 férőhelyes parkoló;
  • 400 fa;
  • 1 saját buszmegálló

„Az épületekbe bedolgoztunk 21.000 m3 betont és 2200 tonna betonacélt. Ez csak az acélra vonatkoztatva megközelítőleg 30 mozdony súlya. Továbbá elkészült az épületekhez szükséges belső közműhálózat egy jelentős része” – részletezte a bokrétaünnepen TóthTibor Gábor, a West Hungária Bau Kft. projektigazgatója. 7 toronydaru és több száz építő dolgozik azon, hogy ütemterv szerint haladjon az építkezés. „Az elmúlt hónapokban folyamatosan a helyszínen dolgozott 200-220 fő építőmunkás. Az ő odaadó munkájuk nélkül most nem ünnepelhetnénk és nem emelhetnénk magasba a bokrétafát. Ne felejtsük el, hogy minden megkötött betonacél felrakott tégla, emberi kezek munkáját dicséri!” – emelte ki ünnepi beszédében a projektigazgató.

Az eredeti hagyományok szerint a bokrétaünnepen borral vagy pálinkával töltött poharat is ledobnak az építkezés legmagasabb pontjáról, és a babona szerint, ha összetörik, zavartalanul zajlik majd tovább a munka. Bár a pohárledobás ezúttal elmaradt, az építkezés folyik tovább. „Jellemzően az ember attól fél, hogy vajon sikerül-e tartani a végső határidőt? Ennél a fázisnál nagyon jól látszik, a kivitelező fontosabbnak érzi, hogy jó ütemben haladjanak. Csak felsőfokban tudok beszélni azt itt zajló szervezőmunkáról, a minőségről és a tempóról. Köszönöm a kivitelezőknek, alvállalkozóknak, építőknek, hogy lelkiismeretesen dolgoznak azért, hogy az ország legnagyobb középiskolai beruházása Dunakeszin valósuljon meg! – dicsérte a munkások ünnepén az érintetteket Dióssi Csaba, Dunakeszi Város polgármestere.

A Dunakeszi Diáknegyed hiánypótló létesítmény nemcsak a város, hanem a környék számára is. Dunakeszin eddig évente 100 általános iskolából elballagó diák tudott helyben, a Radnóti Miklós Gimnáziumban továbbtanulni, de ez 2025-től merőben megváltozik. A IV. Béla Király Kéttannyelvű Gimnázium és a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola az összesen 46 tanteremben 1500 diák oktatását biztosítja majd. Ezzel megváltoznak az arányszámok, a 6 általános iskolából elballagó dunakeszi diákok töltik majd fel a férőhelyek nagy részét.

Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője az építők mellett Dunakeszi városvezetését méltatta, hiszen aki iskolát épít, jövőt épít. Mint hangsúlyozta, Dunakeszi polgármestere mögött egy olyan innovatív közösség és képviselő-testület áll, amelynek tagjai nélkül a település nem tudna ilyen gyorsan fejlődni. „A háború okozta nehézségek miatt a következő időszak arról fog szólni, hogy vannak-e olyan városvezetők, akik képesek a helyzeten úrrá lenni. Kevés olyan város van, amelyik nem szorul ilyenkor segítségre, hanem maga képes a saját problémáit megoldani. Dunakeszi ilyen város”- mondta az országgyűlési képviselő.

Szeredi Helga

Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...