gasztronómia

Kolbász – pálinka – sütemény – verseny – Fót

Hogy fér meg egymás mellett a címben szereplő öt fogalom? Fót polgármestere, dr. Vass György honosította meg a városban a kolbásztöltő versenyt, de kezdettől fogva összekötötte azt a pálinka mustrával, az idén pedig már a mama süti versenyt is meghirdette. Helyszínnek az ősszel átadott vadonatúj Phoenix Sportcsarnokot szemelte ki erre az összetett rendezvényre, amely a fótiak tetszését szemmel láthatóan elnyerte.


November 5-én 29 csapat vett részt a kolbásztöltő versenyen. Többen is jöttek volna, de voltak, akiket már nem tudtak fogadni helyhiány miatt. Mi ebből a tanulság? Jövőre még egy hatalmas sátrat fogunk fölállítani, hogy senkit se kelljen visszautasítani – fogalmazta meg Fót polgármestere.

Dióssi Csaba Dunakeszi polgármestere, dr. Vass György Fót polgármestere és Temesvári István Dunakeszi „főböllére”

A verseny már az idén is nemzetközivé vált, hiszen határainkon túli csapatok is jöttek, például a testvérvárosi Balavásárról. A többséget a helyiek tették ki, de a környező településekről, Dunakesziről, Csomádról, sőt még Sarkadról is neveztek be csapatok.

A dunakesziek vezetője Dióssi Csaba polgármester volt, aki már ismerősnek tűnt, mivel a tavalyi megmérettetésen is részt vett, igaz akkor még magánemberként egy baráti társasággal gyártotta a kolbászt. Az idén azonban már a Dunakeszi Város Önkormányzat csapatával nevezett. Kérdésünkre elmondta, hogy tetszik neki az ilyen verseny, s nem tartja lehetetlennek, hogy Dunakeszin is szervezzenek egy hasonló disznótoros, hangulatos rendezvényt.

Mivel csapata gyakorlottnak tűnt, jelen írás szerzője rákérdezett, talán gyakoroltak, mielőtt eljöttek? A válasz szerint nem készültek ilyen módon, de rendszeresen járnak a város testvértelepülésére Székelykeresztúrra, ahol igazi böllérversenyen tanulmányozhatták ezt a tevékenységet, sőt! A székelyeknél a benevezett csapatok elé élő disznót hajtanak ki, s a munkába a sertés leszúrása, pörzsölése, szétdarabolása, feldolgozása is beletartozik, s csak ezt követően kezdődhet a kolbásztöltés. 

A fóti kolbásztöltő versenyen Dunakeszi Város Önkormányzatának csapatát Dióssi Csaba polgármester mellett menyasszonya, Gaál Andrea képviselte, jól szereplő csapat tagja volt Turányi Balázs, a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft.-t képviselve, a „főböllér” Temesvári István, a VSD elnöke, Kárpáti Zoltán önkormányzati képviselő és Sipos Dávid alpolgármester.

A dunakeszi csapat készítménye

Itt a fóti sportcsarnok küzdőterén a megnyitást követően igen jó hangulatban folyt a tevékenység. A benevezett csapatok a húsvágó deszkától és a nagykéstől kezdve hozták magukkal az összes kelléket, például a kolbásztöltő szerkezetet, a szerintük szükséges fűszereket. Akadtak persze italok is, hiszen szomjasan nem lehet jó kolbászt készíteni.

A sok vendégszurkoló igyekezett segíteni, de akadtak, akik a nézőtéren helyet foglalva szemlélték a serény munkát. Érdekes, hogy nem csak benevezett versenyzők és hozzátartozóik töltötték meg a csarnokot, hanem jöttek olyanok is, akik csak nézelődni, esetleg kóstolni érkeztek. Igazi népünnepéllyé vált az esemény, ennyi jókedvűen mosolygó embert egy helyen, egy időben ritkán lehet látni.

Délutánra elkészültek a kolbászok, ki is sültek az udvarra kihelyezett sütő sátorban, kezdődött a kóstoltatás. Jutott mindenkinek, hiszen a csapatok 10-10 kg húst dolgoztak föl, s ennyit a legéhesebb és legnépesebb csapat sem tudott elfogyasztani.

A színpadon jó nevű, vidám műsort adó zenekarok léptek föl, sztárvendégnek pedig Vastag Tamás volt.  A jól ismert és kedvelt dallamokra többen táncra perdültek az asztalok között.

A kolbászversenyt a Békési Szerénylegények csapata, a pálinkamustrát Erős István birsből készült pálinkája, a mama süti versenyt Remete Dávid citromos túrótortája nyerte.

Windhager Károly

Még szintén érdekelheti...